Vijesti

Pritisak inflacije na najsiromašnije malo popustio

BERLIN – Mjesecima snažna inflacija u Njemačkoj znatno snažnije opterećuje domaćinstva sa slabijim primanjima od bogatijih. U aprilu se taj jaz konačno smanjio, pokazuje studija Instituta za makroekonomska i konjunkturna istraživanja (IMK).

izvor: Agencije

Međugodišnja stopa inflacije je u aprilu sa 7,2 odsto bila nešto niža nego prethodnog mjeseca.

Samačka domaćinstva sa slabim primanjima nadalje trpe najveće inflatorno opterećenje, po stopi od 8,1 odsto, saopštio je IMK.

Na suprotnom kraju skale koja ukazuje kako poskupljenja pogađaju određene kategorije stanovništva su samci sa velikim primanjima, koji efektivno trpe najmanju stopu inflacije, od 6,2 odsto.

Socijalni raskorak je, dakle, bio na 1,9 procentnih poena. Još prethodnog mjeseca jaz je bio 2,4 odsto.

Inflacija posebno pogađa siromašnija domaćinstva jer u njihovoj potrošačkoj korpi najveću stavku čine glavni faktori poskupljenja – energija i hrana.

Natprosječno visoku inflaciju od 7,6 odsto u aprilu su morale da trpe i porodice sa malim primanjima.

Njih je u 12 mjeseci do februara inflacija pogađala najsnažnije, navodi IMK. Sa njima su se tek u prva dva meseca godine po tome kako osjećaju poskupljenja izjednačila i siromašna samačka domaćinstva.

Siromašnije porodice sada nešto manje trpe zbog pojeftinjenja goriva u Njemačkoj, navode autori studije.

Gorivo osjetno utiče na porodične budžete, dok siromašni samci rijeđe posjeduju automobil, i stoga se njihova percepcija inflacije manje promjenila.   DPA

Objava Pritisak inflacije na najsiromašnije malo popustio prenijeta sa portala Capital.ba – Informacija je capital.