Vijesti

Privatni vrtići podizanjem cijena obesmislili gradske subvencije

BANJALUKA – Subvencija od 60 maraka mjesečno, koju je Grad Banjaluka obećao za djecu koja pohađaju privatne vrtiće jer za njih nema mjesta u javnim, veoma lako bi mogla biti obesmišljena.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -

Foto: Nezavisne novine

Naime, nakon što je Grad objelodanio kako definitivno kreće u realizaciju ove ideje, vlasnici pojedinih privatnih predškolskih ustanova najavili su roditeljima kako planiraju podići cijenu boravka djece.

Tako je jedan od banjalučkih privatnih vrtića već obavijestio roditelje kako će se uskoro dijeliti subvencije, te kako troškovi života rastu, zbog čega će morati rasti i plate njihovih radnika, te su najavili poskupljenje između 10 i 15 odsto.

Obećavaju kako sa poskupljenjem neće ići dok Vlada Republike Srpske ne poveća plate u javnom sektoru, a što je nedavno obećano.

Ovo obavještenje služi da ne bi došli u zabludu da odbijete mjesto u državnom vrtiću, a da ustanova u međuvremenu poskupi. Na vama je da donesete najbolju odluku”, poručuju iz privatnog vrtića.

Jedan od roditelja, koji je dobio obavještenje od pomenutog vrtića, kaže da je u Srpskoj uspostavljen model gdje se novac prebacuje iz “ruke u ruku”.

Dobiću podsticaj koji će mi uzeti vrtić. Presipanje iz šupljeg u prazno”, kratko je poručio on.

Kaže kako je situacija za pojedine roditelje koji putuju iz susjednih opština, a djecu dovode u vrtiće u Banjaluku, još nepovoljnija.

Kolega svaki radni dan sa sobom vodi dijete iz susjedne opštine jer ni tamo nije mogao da ga upiše u vrtić. On nema ni subvenciju, tako da će mu poskupljenje još teže pasti”, ocijenio je on.

Savjetnik gradonačelnika za kulturu i socijalnu politiku Mirna Savić Banjac kaže kako su kod donošenja odluke o subvenciji nešto slično predvidjeli, ali da malo toga mogu učiniti da to spriječe.

Privatni vrtići su jedni drugima konkurencija i ne odgovara im nerealno dizanje cijena, to će ubrzo doći do izražaja”, smatra ona.

Ona podsjeća kako Grad ne može uticati na cijene koje formiranju privatni predškolske ustanove.

Međutim, treba biti iskren, možda poskupljenje i nije toliko neopravdano. Neki vrtići su i prije najave uvođenja subvencija poskupili jer su cijene namirnica i svi drugi troškovi porasli”, kazala je Savić Banjac.

CAPITAL: D. T.

Objava Privatni vrtići podizanjem cijena obesmislili gradske subvencije prenijeta sa portala Capital.ba – Informacija je capital.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -