Vijesti

Problemi kineske trgovine zbog rata u Ukrajini, mnoge kompanije smanjile obim proizvodnje

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -

Kineski izvoz u Rusiju usporava kako je vrijednost rublje promjenljiva, što je jasan dokaz efekta talasanja koje sankcije Zapada, zbog ruske invazije Ukrajine, imaju na Kinu iako se ona diplomatski pridržava svog susjeda, prenosi Klix.ba.

Kineske multinacionalne kompanije ostale su u Rusiji dok njihovi zapadni rivali bježe, dok su manje su kineske kompanije podložnije gubicima berzanskog tečaja.

Nekoliko manjih kineskih kompanija kaže da je veći dio njihovog ruskog poslovanja na ‘stand by’ jer obje strane čekaju stabilizaciju, piše Reuters.

“Proizvodi koje sam trebao poslati u Rusiju stoje u mom skladištu”, rekao je Deng Jinling, čija fabrika u istočnoj Kini proizvodi vakumske boce.

Prošle godine je oko 30 posto od njenih 40 miliona juana (6,29 miliona dolara) prihoda došlo iz Rusije.

“Svi naši klijenti čekaju da vide da li se kurs može malo poboljšati. Njihovi troškovi su previsoki sa kursom u ovom trenutku”, rekao je on.

Drugi kineski trgovac rekao je da je njegova firma djelovala kao posrednik između ruskih i kineskih klijenata, ali je obim proizvoda poput posteljine i kuhinjske opreme s kojom obično posluju, opao za trećinu.

Kina je najveći ruski izvor uvoza i samo u januaru i februaru prodala je Rusiji robe u vrednosti od 12,6 milijardi dolara – uglavnom kompjutere, automobile, cipele i igračke, prema podacima carine.

I ruski uvoznici i kineski izvoznici odgađaju posao zbog straha da će rublja biti još više nestabilna.

“Deprecijacija rublje znači da gubite novac svaki put kada dođe do prodaje“, rekao je Shen Muhui, koji je na čelu trgovinske grupe koja predstavlja više od 20.000 malih kineskih izvoznika u Rusiju.

 

Biznis.ba

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -