Vijesti

PROCIJENILI SU U NAJVEĆIM SVJETSKIM KOMPANIJAMA Ovih 5 vještina su budućnost, djeca će ih morati posjedovati

Prva je kreativnost, što znači rješavanje značajnih problema na nove načine i da se u različitim djelatnostima kreativno razmišlja.

Druga vještina su digitalne vještine, što podrazumijeva sposobnost savladavanja novih oblika digitalne tehnologije. To se posebno odnosi na kreiranje algoritama i upravljanja podacima.

Treća je saradnja, što znači sposobnost rada s drugim osobama na rješavanju kompleksnih zadataka, kao i mogućnost prilagođavanja potrebama drugih ljudi.

Četvrta vještina je ono što se naziva građanin svijeta ili poštovanje prema onima iz drugih kultura. To se odnosi i na to da postoji spremnost da se prihvate različitosti, jednakost i inkluzija.

Peta vještina se odnosi na zaštitu životne sredine – razumijevanje ranjivosti i granica prirodnog ekosistema. U tom kontekstu nije izuzeto to kako ljudske aktivnosti provoditi na ekološki održiv način.

Procjena WEF-a je da se ovim vještinama globalnoj ekonomiji može doprinijeti s dodatnih 2,54 biliona dolara. Osim toga, smatra se da je na ovaj način moguće stvoriti snažne, kohezivne i održive zajednice.

BONUS VIDEO:

Objava PROCIJENILI SU U NAJVEĆIM SVJETSKIM KOMPANIJAMA Ovih 5 vještina su budućnost, djeca će ih morati posjedovati prenesena sa portala Aloonline.ba.