Vijesti

Prodaja toplotnih pumpi u Evropi 2022. porasla za rekordnih 40 posto

Globalna prodaja toplotnih pumpi porasla je za 11 posto prošle godine i za rekordnih 40 posto u Evropi, podaci su koje je u petak objavila Međunarodna agencija za energiju (IEA), prenosi Anadolija.

Prodaja toplotnih pumpi, ekološki čistog načina grijanja, potaknuta je povećanom podrškom politikama i podsticajima u svjetlu visokih cijena prirodnog gasa i napora da se smanji emisija gasova s efektom staklene bašte.

Globalna prodaja toplotnih pumpi, tehnologije koja je ključna za dekarbonizaciju grijanja zgrada, drugu godinu zaredon bilježi dvocifren rast, pokazala je analiza IEA.

U Evropi je prodaja toplotnih pumpi zabilježila rast od 40 posto, sa tri miliona prodatih jedinica. Prodaja modela vazduh-voda, koji su kompatibilni sa radijatorima i sistemima podnog grijanja, porasla je za 50 posto.

Evropa je najteže pogođena aktuelnom globalnom energetskom krizom, pogoršanom manjim dotokom gasa Rusije u region. Cijene prirodnog gasa u Evropi dostigle su rekordno visoke nivoe zbog poremećaja u opskrbi, što je dovelo do toga da region smanji potražnju za plinom i koristi nove alternativne izvore i tehnologije poput toplotnih pumpi.

Njihova prodaja u Kini, najvećem svjetskom tržištu toplotnih pumpi, ostala je ista, dok je kupovina u SAD-a premašila kupovinu gasnih peći.

Kina je najveći proizvođač i izvoznik ove tehnologije, proizvodi 40 posto toplotnih pumpi širom svijeta, a najveći dio izvoza ide u Evropu.

Prema analizi, u Australiji i Novom Zelandu toplotne pumpe modela zrak-zrak već su najčešći izvor grijanja.

U budućnosti bi toplotne pumpe mogle pokriti više od polovine globalnih potreba za grijanjem, kaže se u jednom izvještaju Međunarodne agencije za energiju IEA.

Trenutno se na taj način grije deset posto zgrada u svijetu, kod prirodnog gasa to je 38 posto, a na naftu otpada 13 posto.

Toplotne pumpe trebaju pokriti 20 posto globalnih potreba za grijanjem u zgradama do 2030. godine, kako bi se uskladile s postojećim nacionalnim energetskim i klimatskim ciljevima.

IEA predviđa da je svijet skoro na putu da dostigne ovu prekretnicu ako prodaja nastavi rasti sličnom brzinom kao u posljednje dvije godine.

Prodaja toplotnih pumpi trebala bi rasti za više od 15 posto godišnje ove decenije kako bi se u svijetu postigla neto nulta emisija do 2050. godine.

biznisinfo/press



(Pressmedia)