Vijesti

Prodaje se najveći regionalni lanac trgovina sportskom opremom

Firma s više od 140 prodajnih objekata širom regije u vlasništvu je Enterprise Investorsa otkako su je 2016. kupili od Agrokora

Enterprise Investors, jedna je od najvećih private equity kompanija u srednjoj i istočnoj Evropi, održala je prošle sedmice druženje s novinarima u Hrvatskoj.

Na druženju su iz kompanije objavili da akivno tragaju za novim potencijalnim ulaganjima, s naglaskom na kompanije iz tehnološkog i IT sektora a najavili su i prodaju lanca trgovina sportskom opremom Intersport.

Od osnivanja 1990. godine, kompanija je prikupila sredstva za devet fondova čija vrijednost kapitala iznosi više od 2,5 milijardi eura. Ti fondovi investirali su 2,2 milijarde eura u 151 društvo iz raznih sektora, te izlaskom iz 135 društava ostvarili povrat od 4,2 milijarde eura.

Partner u EI-u zadužen za ulaganja u Sloveniji i Hrvatskoj Michal Kedzia kaže da će uskoro doći vrijeme potrage za novim vlasnikom Intersporta, s obzirom da se u porfelju EI-a nalazi već više od pet godina.

Proces prodaje još nije počeo, no priprema se i o njemu se razmišlja, a prema nekim predviđanjima prodaja bi mogla biti realizirana u drugoj polovini ove godine, što bi uključivalo prodaju kompletnog poslovanja, rekao je Kedzia.

Intersport u regiji ima više od 140 prodavnica, uključujući tržišta Slovenije, Hrvatske, Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Albanije, Kosova i Sjeverne Makedonije.



(Pressmedia)