Vijesti

Prodata najstarija i najpoznatija špediterska kompanija u BiH

Jedna od najstarijih i najpoznatijih špeditetskih kompanija u BiH – Interšped Logistics Sarajevo, dobila je novog vlasnika, saznaje BiznisInfo.ba.

Podsjetimo, krajem prošle godine smo objavili da je dotadašnji vlasnik, Interšped Tuzla odlučio prodati 100 posto udjela u firmi Interšped Logistics Sarajevo. Prodaja je u međuvremeno obavljena a novi vlasnik je kompanija BNT-TECH d.o.o. Sarajevo, čiji su osnivači Tarik Karić, Alem Laličić i Kenan Hajrić.

Interšped Logistics je kompanija sa dugogodišnjim iskustvom iz oblasti međunarodne i unutrašnje špedicije, transporta i skladišne logistike. Interšped Logistic Sarajevo je u 2021. imao prihode od oko 2,2 miliona KM i poslovao je pozitivno uz dobit od oko 45 hiljada KM. Upošljavali su 47 radnika.

Kompanija Interšped Logistic nastala je iz preduzeća Interšped d.d. Sarajevo, koje se ubraja u jedno od najstarijih privrednih društava u našoj zemlji. Osnovana je 1948. godine, u glavnom gradu Bosne i Hercegovine i jedino je domicilno društvo iz špediterske djelatnosti do 1952. godine.

Do 1948. godine na području ex Jugoslavije je egzistirala jedna državna špediterska firma Transjug Beograd, koja se decentralizuje osnivanjem preduzeća po bivšim republikama. Godine 1953. odlukom tadašnje vlade, Transjug na području R BiH posluje pod imenom Interšped.

U osamdesetim godinama prošlog vijeka, radni kolektiv je brojao 800 uposlenika. Početkom devedesetih godina prošlog vijeka došlo je do osamostaljenja određenih dijelova i podružnica Interšpeda, u skladu sa „markovićevim“ privatizacijskim zakonima. Interšped d.d. Sarajevo je ostalo jedini pravni nasljednik.

Interšped d.d. Sarajevo je jedan nakon rata privatizovan i od 2007.godine društvo je u 100 posto privatnom vlasništvu dioničara. Kompanija Interšped Logistics doo Sarajevo, osnovana je 2016. godine kao kćerka firme Interšped d.d. Sarajevo. U augustu 2017. Interšped Logistics doo preuzima kompanija Interšped Tuzla dd Tuzla, koja postaje 100% vlasnik.

biznisinfo/press



(Pressmedia)