Vijesti

Prodati Dormeo, Delimano i Top Shop

Švajcarska kompanija Darka Horvata, koji se u javnosti okitio titulom privatizacijskog tajkuna, kupila je robne marke ponuđača proizvoda široke potrošnje „Studio Moderna“, potvrdio je za Finance osnivač i vlasnik „Studija Moderna“ Sandi Češko.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -

O otkupnoj cijeni nije želio govoriti. Prema pisanju Financa, kupac marki Dormeo, Delimano, Rovus i Top Shop je Horvatova novoosnovana kompanija „Dormeo AG“. Koliko je Darko Horvat platio marke, Sandi Češko nije želio reći.

Još se, kaže Češko, dogovara kako će ubuduće sarađivati s Horvatom. Time je odgovorio na pitanje hoće li „Studio Moderna“ sada iznajmljivati brendove od Horvata. Međutim, Češko je najavio da će Horvatova švajcarska firma sada snabdijevati kompanije iz koncerna čije je sjedište u Nizozemskoj. Zagorski preduzetnik i njegova partnerka Livija Dolanc ostaju vlasnici „Studija Moderna“.

U Financama su podsjetili da je proces prodaje pokazao da je firma već u krizi, a dodatno je „Studio Moderna“ pogođen ratom u Ukrajini i sankcijama Rusiji. S problemima je rastao i dug prema dobavljačima.

„To smo naslijedili od prijašnjih vlasnika, ali smo to već smanjili. Sada iznosi otprilike 50 miliona eura“, rekao je Češko i dodao da nema dugovanja prema bankama, ali im nedostaje obrtnih sredstava.

Na pitanje zašto se povezao s Horvatom, osnivačem propalog carstva Aktiva, koji se nakon brojnih poslovnih skandala povukao u Švajcarsku, Češko je odgovorio da više od godinu dana razgovara s brojnim potencijalnim kupcima u zemlji i svijetu. Prema pisanju portala Požareport, prvi je u igri bio vlasnik „Vitapura“ Andrej Podgoršek, a Horvat je prepoznao vrijednost firme.

U BiH „Studio Moderna“ ima razvijen biznis. Firma sa sjedištem u Sarajevu ostvarila je u 2021. godini poslovne prihode od 31,18 miliona KM i neto dobit od 620.600 KM. Zapošljavala je 251 radnika.

Upisani kapital društva „Studio Moderna“ d.o.o. Sarajevo iznosi 10.000 KM, a njime se upravlja iz Nizozemske preko „Studio Moderna Holdings Investments B.V.“ sa sjedištem u Amsterdamu, prenosi Indikator.

BONUS VIDEO:

Objava Prodati Dormeo, Delimano i Top Shop prenesena sa portala Aloonline.ba.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -