Vijesti

Profesor i bivši Radojičićev savjetnik skuplja novac za gradnju zgrade

BANJALUKA – Kompanija „Smart solution“ iz Banjaluke planira da emisijom obveznica prikupi 700.000 maraka, a veći dio novca biće iskorišćen za izgradnju Lamele 2 u stambeno poslovnom kompleksu „Family block“.

FOTO: Printscreen

Osnivač firme „Smart solution“ je „Euros osiguranje“, a koje je u većinskom vlasništvu Siniše Kurteša profesora Ekonomskog fakulteta u Banjaluci i savjetnika bivšeg gradonačelnika Banjaluke Igora Radojića.

Plan je da se emituje 700 obveznica vrijednih 1.000 maraka, a čiji je rok dospijeća pet godina. Investitorima koji ih otkupe pripašće kamata od četiri odsto koja će se isplaćivati na kvartalnom nivou.

Početak upisa i uplate je 26. jun, a emisija će se proglasiti uspješnom ako u 30 dana bude prodato najmanje 60 odsto obveznica.

Uzimajući u obzir ekspanziju građevinskog sektora u Republici Srpskoj tokom prethodnih godina, vlasnici emitetna su odlučili da invenstiraju u stambeno poslovne objekte. U 2020. godini, je počeo projekat za izgradnju stambeno poslovnog kompleksa pod nazivom „Family block“ u banjalučkom naselju Ada. Lamela broj 1, poslovno-stambenog komleksa uspješno je izgrađena. U toku 2023. godine planirana je investicija u drugi stambeni objekat“, stoji u prospektu objavljenom na berzi.

U dokumentu se navodi da cijene nekretnina već duži niz godina kontinuirano rastu, što posebno vrijedi za nekretnine na atraktivnim lokacijama.

Kontinuiran rast cijena nekretnina, uz rastuću potražnju, su garancija za isplativost ulaganja u izgradnju nekretnina“, piše u prospektu.

Inače, od ukupnog iznosa emisije 500.000 će biti potrošeno za gradnju zgrade, 100.000 za nabavku opreme i obuku radnika na tehničkim pregledima, a preostalih 100.000 će biti avansno plaćeno dobavljačima.

Firma „Smart Solutions“ prema izvještaju iz privrednog registra je prošle godine imala promet nešto veći od 480.000 maraka i 88.425 maraka dobiti sa 12 zaposlenih. Osnovna djelatnost firme je obavljanje tehničkih pregleda, a dopunska izgradnja stambenih i nestambenih zgrada.

„Euros osiguranje“ kao jedini osnivač je u suvlasništvu nekoliko ekonimista i biznismena iz Banjaluke. Kurteš u njemu ima 53 odsto, a pored njega suvlasnik je i Dejan Mikerević, sin bivšeg predsjednika Vlade Republike Srpske Dragana Mikerevića.

Pored njih u vlasničkoj strukturi su i Dragan Pilipović, Tihomir Rožić, Sreten Kesić, Duško Valan i Ranko Simić.

Kapital preduzeća je 4,12 miliona maraka. U prošloj godini ovo osiguravajuće društvo imalo je prihode od preko 12 miliona maraka i 3,5 miliona maraka dobiti.

Inače u začetku priče oko biznisa sa zgradama i osiguranjem bio je i Srđan Amidžić, kandidat za ministra finansija u Savjetu ministara BiH i bivši zamjenik gradonačelnika, ali je njegovo ime naprasno nestalo iz vlasničke strukture ove dvije firme.

CAPITAL: D.  Tovilović

Objava Profesor i bivši Radojičićev savjetnik skuplja novac za gradnju zgrade prenijeta sa portala Capital.ba – Informacija je capital.