Vijesti

PROJEKT ZA DESET! Kontejner pretvorio u kuću za život: Jedna za mamu, druga za sina


Rakhee Shobhit Design Associates upotrijebio je transportne kontejnere za stvaranje dvije stambene jedinice na kraju poljoprivrednog zemljišta u brdima Aravalli blizu Udaipura u Indiji.

Projekt Container House je mjesto za bijeg iz grada investitora i njegove porodice, tokom pandemije koronavirusa kako bi bili bliže prirodi. Vodeći računa o potrošnji resursa i ekologiji, studio je ovo osebujno stanovanje izgradio od brodskih kontejnera

Indijski ured Rakhee Shobhit Design Associates (RSDA) odgovorio je brzom prenamjenom starih brodskih kontejnera u niz svijetlih životnih prostora koji pružaju “bijeg od stvarnosti” uz minimalan utjecaj na krajolik.

ANDRE J. FANTHOME, NAUGHTS & CROSSES/

Container House nije u skladu s konvencionalnim idejama stambenog dizajna. Umjesto toga, koristi industrijske materijale kao egzoskelet, vanjski kostur, odnosno podupiruću strukturu, koja oko njega čini vanjsku ljušturu, za stvaranje domaćeg, ugodnog okruženja, koji je u dijalogu s okolinom.

Container House čine dva objekta – Champa i Chameli, u čast dvaju porodičnih pasa, smještena na suprotnim krajevima zemljišta kako bi imali dovoljno privatnosti.

Champa, veća od dvije jedinice, dizajnirana je za klijentovu majku od pet kontejnera veličine 2,5 x 6 m. Manji Chameli nastao je spajanjem dvaju kontejnera dimenzija 2,5 x 12 m.

ANDRE J. FANTHOME, NAUGHTS & CROSSES/

Obje jedinice podignute su 38 cm iznad tla kako bi se smanjio rizik od poplave, te strukturalno ojačane i izolirane kako bi izdržale velike ostakljene površine, dok su eksterijeri u zelenoj boji uklopljeni u okolni krajolik.

Za manju jedinicu Chameli, RSDA je napravio otvoreniji raspored s dnevnim boravkom s jedne strane i spavaćom sobom i kupaonicom s druge, odvojene kuhinjom s visećim kaminom. U Champi, tradicionalniji raspored nudi spavaću sobu, dnevni boravak, kuhinju i malu teretanu, sve odvojene drvenim pregradnim zidovima.

Prozori pune visine u obje jedinice uključuju klizna vrata, koja se otvaraju na obložene drvene terase zaklonjene od sunca i kiše pletenim bambusom.

(Jutarnji list)


(Pressmedia)