Vijesti

Promovirana četvrta generacija Nagrade za biznis lidere održivog razvoja u BiH

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -

Četvrta generacija biznis lidera održivog razvoja u BiH promovisana je na svečanosti održanoj sinoć u Sarajevu.

Ta nagrada se dodjeljuje u sklopu programa „Okvir za realizaciju Ciljeva održivog razvoja (SDGs) kao temelj za održiv i inkluzivan rast u Bosni i Hercegovini“ (SDG2BIH)“, zajedničke inicijative koju finansira Švedska, a implementira UNDP u partnerstvu sa UNICEF-om i UN Women kao dio podrške UN-a vlastima u Bosni i Hercegovini pri implementaciji Okvira za realizaciju Ciljeva održivog razvoja u BiH.

Ambasadorica Švedske u Bosni i Hercegovini Johanna Strömquist izjavila je da je njena zemlja, kao jedna od vodećih zemalja u svijetu u pogledu implementacije Ciljeva održivog razvoja, sretna što može podijeliti svoja iskustva i podržati druge u njihovim naporima da ispune ove globalne ciljeve usmjerene na stvaranje održivije budućnosti za sve nas.

Za postizanje ovih ciljeva ključno je angažovanje privatnog sektora i važno je da odamo počast biznis liderima u Bosni i Hercegovini koji su pokretači održivog razvoja i rasta i da ih ohrabrimo da nastave na ovoj pozitivnoj putanji”, rekla je,

Nagrada za biznis lidere održivog razvoja dodjeljuje se za tematske oblasti “Ljudi” i “Resursi i okoliš”, a sveukupni pobjednik za Bosnu i Hercegovinu je izabran među kompanijama koje su se prijavile u obje tematske oblasti.

U okviru tematske oblasti “Ljudi” nagrade se dodjeljuju onim preduzećima koja inspirišu druge u smislu otvaranja kvalitetnih radnih mjesta i zadržavanja talenata, a ovogodišnji dobitnici su Dekonta BH u kategoriji mikro preduzeća, SEEBA u kategoriji malih preduzeća, Klika u kategoriji srednjih preduzeća i Mistral Technologies u kategoriji velikih preduzeća.

U tematskoj oblasti „Resursi i okoliš“ pobjednici za mikro i mala preduzeća su Šumska tajna i ETMax. U toj kategoriji pobjednici za srednja i velika preduzeća su Lukavac Cement i Coca-Cola HBC B-H.

Sveukupni pobjednik Nagrade za biznis lidere održivog razvoja u BiH za 2022. je preduzeće koje je ujedno osvojilo i najveći broj bodova za poštivanje GRI standarda (Globalne inicijative za izvještavanje) i realizaciju Ciljeva održivog razvoja, odnosno “dm drogerie markt”.

Rezidentna predstavnica UNDP-a u BiH Steliana Nedera istakla je da su tu inicijativu započeli 2019. i svake godine interes privatnog sektora raste.

– Partnerstvo UNDP-a sa Švedskom fokusirano je na prevođenje ambicioznih, globalnih ciljeva Agende 2030 u konkretan akcioni plan za ovu zemlju okupljanjem relevantnih aktera – rekla je Nedera.

Nagrada za 2022. bila je fokusirana na preduzeća koja stvaraju i zadržavaju kvalitetna radna mjesta i aktivno smanjuju svoj utjecaj na okoliš, saopćeno je iz UNDP-a.

Biznis.ba

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -