Vijesti

PRONAĐENI PROPUSTI I GREŠKE: Poništen tender “Elektrokrajine” vrijedan 6,5 miliona KM

Kancelarija za razmatranje žalbi poništila je tender banjalučke “Elektrokrajine” vrijedan 6,5 miliona maraka, zbog grešaka i propusta koje je ovo preduzeće napravilo u procesu javne nabavke.
“Elektrokrajina” je tražila firme koje će realizovati projekat uvođenja kupaca u sistem daljinskog očitanja, a nakon sprovedene procedure posao je dodijelila grupi ponuđača koju su činili “Mikroelektronika”, “Elnos” i “Telekomunikacije RS”, svi sa sjedištem u Banjaluci.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -

Međutim, u posao se “umiješalo” preduzeće “Mojit” iz Sarajeva sa tvrdnjom da je u postupku napravljeno niz propusta zbog čega su tražili da se nabavka poništi, a što se na kraju i desilo.

Naime, kako se vidi iz rješenja Kancelarije, “Mojit” se u toku tendera žalio, a “Elektrokrajina” iako je trebala, nije obustavila postupak.

Umjesto toga, nastavili su sa procedurom, te 3. oktobra prošle godine otvorili ponude i donijeli odluku o izboru najpovoljnijeg ponuđača.

Istog dana kada su otvorili ponude, žalbu preduzeća iz Sarajeva odbacili su kao neblagovremenu i nedopuštenu.

– Nakon što je zaprimio žalbu, obaveza ugovornog organa je bila da obustavi postupak javne nabavke obustavi. Nesporno je da je ugovorni organ žalbu ocijenio kao procesno neispravnu, te zaključak dostavio žaliocu sa uputom o pravnom lijeku. Međutim, tek po konačnosti predmetnog zaključka ugovorni organ je mogao nastaviti postupak javne nabavke – navodi se u rješenju KRŽ-a, prenosi Capital.

U “Elektrokrajini” su tvrdili da nije bilo potrebe obustavljati postupak jer, prema njihovoj ocjeni nabavku može da stopira samo žalba koja je propisno izjavljena, što žalba firme “Mojit” nije bila.

Tvrde kako ovo preduzeće nije imalo interes za dodjelu ugovora, što dokazuju ponudom koju su od njih dobili.

– Tužilac je dostavio nepotpunu, tačnije neozbiljnu ponudu u kojoj je dostavio samo djelić tražene dokumentacije, što znači da je prilikom predaje ponude bio svjestan da će ona biti odbačena kao neprihvatljiva. Može se zaključiti da kao ponuđač nije imao ni interesa za dodjelu ugovora – cijenili su oni.

Ipak, u Kancelariji za razmatranje žalbi su ponašanje “Elektrokrajine” ocijenili kao nedopustivo.

BONUS VIDEO:

Objava PRONAĐENI PROPUSTI I GREŠKE: Poništen tender “Elektrokrajine” vrijedan 6,5 miliona KM prenesena sa portala Aloonline.ba.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -