Vijesti

Propala kompanija saudijskog bogataša napravila enormne gubitke u BiH, ostala dužna i za porez

Domaća aviokompanija FlyBosnia doživjela je pravi fijasko. Ne samo da su obustavljeni svi letovi i operacije ove kompanije, već je ona napravila i ogromne gubitke, izvještava BiznisInfo.ba.

Između ostalog, kompanija koju je osnovao bogati saudijski investitor, ostala je dužna novac državi, odnosno građanima BiH.

Kompanija je godinama bila u velikim problemima, koji su eskalirali gubljenjem dozvola i obustavljanjem letova.

Također, finansijski problemi su eskalirali prošle godine kada je firma ostvarila veliki gubitak. Samo lani, kompanija je imala gubitak od preko 4 miliona KM.

Ukupni prihodi bili su manji od 200 hiljada KM, dok su rashodi lani dostigli iznos od čak 4,5 miliona maraka, saznaje BiznisInfo.ba.

Osim toga, prema listi koju je Porezna uprava Federcije BiH objavila krajem aprila ove godine, ova firma je dužna veliki iznos novca državi, tačnije ovom entitetu i njegovim građanima.

Kompanija se nalazi na listi poreskih dužnika (lista dužnika po osnovu poreza, doprinosa, taksi i drugih naknada), sa dugom od čak 1,4 miliona maraka.

Podsjetimo da su osnivači ove propale aviokompanije predstavnica i direktor Al Shiddi grupacije, Nudžejma Skenderović i Sulaiman Abdullah Al Shiddi. Jasno je da je Sl Shiddi bio glavni investitor. No, on je prepustio većinski udio Skenderović koja je sada vlasnica 70 posto kapitala, dok je on zadržao 30 posto.

Al Shiddi je vlasnik Sarajevo City Centera, najvećeg tržnog centra u glavnom gradu BiH.

biznisinfo/press



(Pressmedia)