Vijesti

Prosječna julska neto plata 1.160 KM

Prosječna julska neto u Republici Srpskoj iznosila je 1.160 KM i u odnosu na junsku nominalno je veća za 0,3 odsto, a realno manja za 0,6 odsto, saopštio je Republički zavod za statistiku.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -

Najviša prosječna julska neto plata isplaćena je u području finansijske i djelatnosti osiguranja i iznosila je 1.617 KM, a najniža u području građevinarstva 859 KM.

U odnosu na jul prošle godine u svih 19 područja zabilježen je nominalni rast neto plate, od čega najviše u područjima stručne, naučne i tehničke djelatnosti 19 odsto, koliko i u području trgovine na veliko i malo, popravke motornih vozila i motocikala, a u djelatnosti pružanja smještaja, pripreme i posluživanja hrane, hotelijerstva i ugostiteljstvo 18,8 odsto.

Prosječna julska bruto plata iznosila je 1.753 KM.

Cijene proizvoda i usluga koje se koriste za ličnu potrošnju, mjerene indeksom potrošačkih cijena, u julu u odnosu na mjesec ranije u prosjeku su više za 0,9 odsto, dok su u odnosu na isti mjesec prethodne godine u prosjeku više za 15,4 odsto.

Najveći godišnji rast cijena u julu zabilježen je u odjeljku prevoz 34,4 odsto zbog većih cijena u grupi goriva i maziva za lična vozila od 53,7 odsto, zatim u odjeljku hrana i bezalkoholna pića 24,7 odsto, dok su niže cijene na godišnjem nivou u julu zabilježene u odjeljku odjeća i obuća 5,7 odsto, usljed sezonskih sniženja.

BONUS VIDEO:

Objava Prosječna julska neto plata 1.160 KM prenesena sa portala Aloonline.ba.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -