Vijesti

Prva dozvola u Srpskoj za alternativne fondove

BANJALUKA – Komisija za hartije od vrijednosti Republike Srpske izdala je 12. maja rješenje Društvu za upravljanje investicionim fondovima (DUIF) Management Solutions za upravljaljanji alternativnim fondovima.

FOTO: Pixabay

Time je ovo društvo postalo prvo na tržištu kapitala koje ima dozvolu za osnivanja alternativnih fondova.

DUIF Management Solutions u bilansu stanja na dan 31.12.2022. godine ima evidentiran iznos od 400.000,00 KM osnovnog kapitala, te iznos od 352.244,00 KM gotovine čime su ispunjeni zakonski uslovi u pogledu najnižeg propisanog osnovnog i dodatnog kapitala društva za upravljanje alternativnim
investicionim fondovima.

Alternativni investicioni fondovi imaju široku mogućnost ulaganje u razne oblike imovine, poput udjela u društvima s ograničenom odgovornošću, nekretnine, potraživanja po zajmovima, robu, nelistirane hartije od vrijednosti i drugu imovinu.

Oni mogu investirati u startupe, ali i ući u vlasništvo zrelih kompanija i provoditi restrukturiranje, a takođe mogu se specijalizirati samo za ulaganja u određena industrijska područja kao što su energija, okoliš, održivi razvoja ili za ulaganja u pojedine vrste robe kao što su plemeniti metali, nafta i slično.

Zakon o investicionim fondovima u RS-u je kao minimalan iznos ulaganja u alternativni fond propisao 50.000 KM.    Indikator.ba

Objava Prva dozvola u Srpskoj za alternativne fondove prenijeta sa portala Capital.ba – Informacija je capital.