Vijesti

Qatar Airways ponovno uspostavlja letove za Sarajevo

Qatar Airways je ponovo uspostavio direktne letove iz Dohe za Međunarodni aerodrom Sarajevo. Letovi za glavni grad Bosne i Hercegovine obavljaju se tri puta sedmično, nedjeljom, utorkom i petkom s letom u trajanju od samo šest sati.

Letovi prema ovoj destinaciji se obavljaju Airbus-om A320 s 12 sjedišta u biznis klasi i 132 sjedišta u ekonomskoj klasi, a avion s brojem leta QR 0293 sletio je na Međunarodni aerodrom Sarajevo malo prije podneva 03.06.2022. godine.

Putnici na letu su kao poklon dobili ‘’Sarajevo karticu’’ koja ima omogućava pristup brojnim atrakcijama uključujući i Zemaljski muzej Bosne i Hercegovine kao i vožnju gradskim tramvajima.

Ponovna uspostava letova, koji su prvobitno počeli 2017. godine, podrazumijeva da putnici sada mogu uživati u povezanosti s preko 145 destinacija u okviru opsežne globalne mreže preko najboljeg aerodroma na svijetu, Međunarodnog aerodroma Hamad, što uključuje i destinacije diljem Azije, Afrike, Sjeverne Amerike i Australije.

Gdin. Mate Hoffman, Regionalni predstavnik Qatar Airways-a za Južnu Evropu je izjavio: ‘’Mnogo mi je drago da sam bio u Sarajevu da dočekam prvi od naših ponovno uspostavljenih letova. Kao glavni grad Bosne i Hercegovine, isti je omiljeni ulaz u državu za poslovna i privatna putovanja diljem naše mreže. S tri leta sedmično, putnici iz Sarajeva su sada povezani s više od 145 destinacija preko našeg najsavremenijeg prometnog centra u Dohi. Ovo uključuje odlične konekcije prema destinacijama diljem Australije i Istočne Azije.’’

Direktor Međunarodnog aerodroma Sarajevo, gospodin Alan Bajić je dodao: „Na naše veliko zadovoljstvo, aviokompanija Qatar Airways je danas, nakon dvije godine pauze,  započela s letovima iz Sarajeva za Dohu. Ova izuzetno važna svjetska aviokompanija ponovo će omogućiti građanima Katara da otkriju bogatu turističku ponudu Sarajeva i Bosne i Hercegovine, a našim sugrađanima posjetu Kataru kao i drugim udaljenim destinacijama, putujući preko jednog od najvećih glavnih čvorišta u svijetu.“

Qatar Airways Cargo će ponovno uspostaviti uslugu prijevoza tereta putničkim zrakoplovom za Sarajevo, podupirući lokalni rast trgovine s izvozom poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda, namještaja, odjeće, tekstila i automobilskih dijelova, kao i uvozom potrošačkih roba i električne opreme. Avioprijevoznik za teret će svake sedmice omogućiti prijevoz više od 5 tona tereta u oba pravca tri puta sedmično na letovima s Airbusom A320.

Sarajevo kao multikulturalni grad osvaja turiste sa zanimljivom usporedbom prošlosti i sadašnjosti. Posjetioci mogu šetati Baščaršijom, sarajevskim bezistanom sagrađenim za vrijeme osmanske vladavine, ili posjetiti Žutu tabiju s koje je spektakularan pogled na grad. Zimi, sarajevska planinska odmarališta Bjelašnica i Jahorina omogućavaju skijanje za najbolju vrijednost za novac u Evropi.

Nekoliko puta nagrađivana aviokompanija, Qatar Airways je proglašena ‘’Aviokompanijom godine’’ u sklopu World Airline Awards 2021 (Dodjela nagrada za aviokompanije na svjetskoj razini), koju provodi Skytrax, međunarodna organizacija za ocjenu zračnog prijevoza. Također je proglašena u kategoriji kao ‘’Najbolja biznis klasa na svijetu’’, ‘’Najbolji ketering u ekonomskoj klasi aviona na svijetu’’ kao i ‘’Najbolji avioprijevoznik na Bliskom istoku’’. Aviokompanija nastavlja da bude u samom vrhu industrije nakon što je dobila glavnu nagradu već rekordni šesti put (2011, 2012, 2015, 2017, 2019. i 2021. godine).

Qatar Airways je također postala prva svjetska aviokompanija koja je dobila prestižnu 5. Skytrax zvjezdicu sigurnosti aviokompanije u odnosu na COVID-19.m Ovo slijedi nakon uspjeha Međunarodnog aerodroma Hamad kao prvog aerodroma na Bliskom istoku i Aziji kojem je dodijeljena 5. Skytrax zvjezdica sigurnosti aviokompanije u odnosu na COVID-19.

Ove nagrade jamče putnicima širom svijeta da zdravstvene i bezbjednosne mjere aviokompanije  podliježu najvišim mogućim standardima profesionalne i neovisne kontrole i ocjenjivanja. Za više detalja o mjerama koje se primjenjuju na letovima i na Međunarodnom aerodromu Hamad posjetite qatarairways.com/safety .

Red letenja:

Nedjelja (po lokalnom vremenu)

Doha (DOH) za Sarajevo (SJJ) QR293 polijeće: 06:55 slijeće: 11:25

Utorak (po lokalnom vremenu)

Doha (DOH) za Sarajevo (SJJ) QR293 polijeće: 06:40 slijeće: 11:10

Petak (po lokalnom vremenu)

Doha (DOH) za Sarajevo (SJJ) QR293 polijeće: 07:05 slijeće: 11:35

Nedjelja (po lokalnom vremenu)

Sarajevo (SJJ) za Dohu (DOH) QR294 polijeće: 12:25 slijeće: 18:30

Utorak (po lokalnom vremenu)

Sarajevo (SJJ) za Dohu (DOH) QR294 polijeće: 12:10 slijeće: 18:15

Petak (po lokalnom vremenu)

Sarajevo (SJJ) za Dohu (DOH) QR294 polijeće: 12:35 slijeće: 18:40



(Pressmedia)