Vijesti

Radimo na otvaranju evropskog tržišta od 500 miliona potrošača

Intenzivno radimo na otvaranju evropskog tržišta sa 500 miliona potencijalnih potrošača za naše poljoprivredne proizvođače, rekao je danas Staša Košarac, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -

On je u razgovoru sa Sašom Boškovićem, novoimenovanim direktorom Kancelarije za veterinarstvo BiH kazao da je prioritet mogućnost izvoza crvenog mesa i konzumnih jaja u EU, kao i odobravanje transporta žive stoke kroz EU na tržište trećih zemalja.

Košarac je naglasio da su zaštita domaće proizvodnje i plasman domaćih proizvoda na nova tržišta nulti prioritet u radu Ministarstva, pri čemu insistira na ravnopravnoj zastupljenosti i tretmanu kompanija iz Republike Srpske i Federacije BiH.

Bošković je informisao Košarca da je upitnik za izvoz proizvoda ribarstva u EU u fazi popunjavanja, te da će taj proces biti završen do 12. avgusta ove godine, kada je rok za njegovu dostavu.

Košarac je ocijenio da tržišta Rusije, Kine, Malezije, Izraela, Kuvajta, Ujedinjenih Arapskih Emirata i Saudijske Arabije predstavljaju izuzetnu priliku i dodatni podsticaj za razvoj domaćih poljoprivrednih kapaciteta, posebno kada je riječ o izvozu crvenog i mesa peradi, ribe, mlijeka i mliječnih proizvoda.

”S tim u vezi, u fokusu moje predstojeće posjete Rusiji biće pitanje kako ubrzati procedure i aktivnosti na izvozu mlijeka i mliječnih proizvoda, crvenog i mesa peradi, te ribe na rusko tržište”, najavio je Košarac.

On je informisao sagovornika da na čelu Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, u skladu sa ustavnim  nadležnostima, u potpunosti provodi politiku usaglašavanja i koordinacije sa resornim ministarstvima iz Republike Srpske i Federacije BiH, te izrazio očekivanje da će isti model primjenjivati i Kancelarija za veterinarstvo BiH u predstojećem periodu.

”Smatram da sve institucije moraju biti servis privredi i zbog toga zahtijevam punu mobilnost. Nažalost, svjedoci smo da predstavnici nadležnih institucija u Federaciji BiH koče određene procese, poput izvoza konzumnih jaja na evropsko tržište. Nedopustivo je da više od godinu dana čekamo da nam dostave popis farmi i izvještaje o provedenoj kontroli salmonele, što je uslov za izradu programa kontrole salmonele. To zahtijeva EU u procesu odobravanja izvoza konzumnih jaja. Republika Srpska je odradila svoj dio posla”, naglasio je Košarac

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -