Vijesti

RADNICI IZ OVOG SEKTORA IMAJU ZAVIDNA PRIMANJA Evo kolike su prosječne plate u Njemačkoj i od čega to zavisi

Većina ljudi koji rade u sistemski relevantnim profesijama (njegovateljice, vatrogasci, medicinske sestre) o takvim prosječnim primanjima može samo da sanja, piše magazin.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -

Prema istraživanju stepstone.de, zdravstveni radnici i njegovateljice u Njemačkoj imaju samo prosječan godišnji prihod od 34.200 evra. S 40-satnom radnom nedeljom, što je rijetkost u ovim profesijama, to je samo 18 evra bruto po satu.

Koliki je projsečan prihod u Nemačkoj?

Gotovo je nemoguće govoriti o prosječnoj plati u Njemačkoj, budući da dohodak uveliko zavisi od savezne zemlje, djelatnosti i pola. Na primjer, lekjar iz Minhena će zaraditi više od blagajnika iz Lajpciga.

Uticaj rodne razlike

Prema izvještaju stepstone.de iz marta 2022., žene u Njemačkoj još uvijek imaju 18 odsto niži prosečni prihod od muškaraca.

Prosečna plata po djelatnostima

Zaposleni iz sektora osiguranja i finansija imaju najveću prosječnu platu u Njemačkoj od oko 5.762 evra bruto mjesečno. Na donjem dijelu spektra su zaposleni u ugostiteljstvu s prosječnom mjesečnom bruto plaćom od 2.461 evro.

Kolika je „dobra“ plata u Njemačkoj?

Kao i na pitanje o stvarnoj proskečnoj plati u Njemačkoj, na ovo pitanje može se odgovoriti samo u ograničenoj mkeri.

Uz velike razlike u troškovima života u zavisnosti od regiona i grada – Minhen se, na primker, ne može porediti s Kaselom – veliko su pitanje i lične potrebe.

Ima li radnik dkece? Iznajmljuje li ili poskeduje nekretninu? Ima li dugova? Svi ovi činioci moraju se uzeti u obzir kako bi se realno odgovorilo na pitanje.

BONUS VIDEO:

Objava RADNICI IZ OVOG SEKTORA IMAJU ZAVIDNA PRIMANJA Evo kolike su prosječne plate u Njemačkoj i od čega to zavisi prenesena sa portala Aloonline.ba.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -