Vijesti

RAST NA WALL STREETU DRUGI DAN ZAREDOM

Tempo povećanja kamata

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -

Dow Jones ojačao je 0,28 posto, na 34.194 boda, dok je S&P 500 porastao 0,59 posto, na 4.027 bodova, a Nasdaq indeks 0,99 posto, na 11.285 bodova. Rast indeksa drugi dan zaredom ponajviše se zahvaljuje objavi zapisnika s posljednje sjednice Feda koji je pokazao da većina čelnika centralne banke smatra da bi se uskoro mogao usporiti tempo povećanja kamata.

To je učvrstilo tezu da će Fed u decembru povećati kamate za 0,50 postotnih bodova, nakon serije povećanja za 0,75 bodova. A usporavanje tempa je zaoštravanje monetarne politike jer niz makroekonomskih podataka pokazuje da poslovne aktivnosti slabe, dok se rast potrošnje, glavnog pokretača ekonomije, usporava.

Sve zavisi od inflacije

No, i dalje ostaju otvorena pitanja kako će se idućih mjeseci kretati inflacija i do kojeg nivoa će Fed povećavati cijenu novca. Analitičari kažu da je ovih dana tržište podložno većoj volatilnosti zbog manjeg obima trgovanja uoči praznika Dana zahvalnosti, koji mnogi ulagači obično povežu s vikendom.

Tako je jučer na američkim berzama vlasnika zamijenilo oko 9,25 milijardi dionica, dok je prosječni dnevni obim u posljednjih 20 dana iznosio 11,6 milijardi. Sutra će se na Wall Streetu trgovati skraćeno.

I na evropskim su berzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,17 posto, na 7.465 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,04 posto, na 14.427 bodova, a pariški CAC 0,32 posto, na 6.679 bodova, piše Hayat.

(Haber.ba)

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -