Vijesti

Rastu cijene komunalnih usluga u Novom Gradu

NOVI GRAD – Skupština opštine Novi Grad dala je saglasnost na povećanje cijene usluga komunalnih preduzeća “Komus” i “Vodovod i kanalizacija”.

FOTO: Pixabay

Cijena zbrinjavanja otpada za domaćinstva na gradskom području povećana je za 0,03 KM po metru kvadratnom korisne površine i iznosi 0,19 KM.

Cijena zbrinjavanja otpada za javne ustanove i druge budžetske korisnike povećana je za 0,01 KM po metru kvadratnom i iznosi 0,30 KM.

Zbrinjavanje otpada za pravna lica skuplje je za 0,05 KM po metru kvadratnom i iznosi 0,29 KM.

Za odvoz kontejnera za pravna lica cijena je za gradsko području povećana za 23 KM i iznosi 140 KM, a na seoskom području za 31,65 KM i iznosi 190,94 KM dok je cijena za fizička lica povećana za 15 KM i iznosi 65 KM.

Osim toga saglasnost je data i za povećanje cijene pogrebnih usluga.

Kada je u pitanju cijena vode, za domaćinstva je metar kubni umjesto 0,90 KM sad 1,05 KM, za budžetske korisnike umjesto 1,34 KM sada je 1,49 KM, a za privredu umjesto 2,01 KM sada iznosi 2,16 KM, uz napomene da su cijene bez uračunatog PDV-a.

Povećana je i fiksna cijena distribucije vode za domaćinstva sa 2,50 KM na četiri KM, te za ostale korisnike sa tri na pet KM.

Odbornici opozicije napustili su sjednicu nakon što je data saglasnost za povećanje cijena komunalnih usluga.

Na početku sjednice usvojen je program kapitalnih investicija, o čemu je rasprava vođena i u dva prethodna nastavka sjednice lokalnog parlamenta.

Danas su usvojeni izvještaji o utrošku sredstva od naknada, informacije o stanju javne rasvjete, bezbjednosti, elektro-mreže, zaštiti životne sredine i radu udruženja građana i nevladinih organizacija.

Skupština je danas razriješila dužnosti načelnika Odjeljenja za društvene djelatnosti Jovanu Vojnović, a za vršioca dužnosti imenovan je Mladen Janjetović.  Srna

Objava Rastu cijene komunalnih usluga u Novom Gradu prenijeta sa portala Capital.ba – Informacija je capital.