Vijesti

Regionalni div završio godinu s prihodima od 3,2 milijarde eura

Najveći evropski distributer roba široke potrošnje Orbico Grupa u vlasništvu hrvatskog poduzetnika Branka Roglića nastavlja svoje razvojne politike novim ulaganjima finansiranim primarno iz vlastitih sredstava.

Tako upravo kreće u realizaciju njihova nova investicija u najveći Orbicov logističko-distributivni centar, piše Poslovni dnevnik.

‘Investicijom kompanije Orbico Hrvatska u Zdenčini, mjestu na potezu Zagreb – Karlovac, kreće izgradnja prve faze našeg novog logističkog centra na oko 40.000 kvadrata. Uselit ćemo već početkom 2024.’, najavljuje Roglić nakon što je potpisan ugovor s izvođačem.

U nastavku projekta na istoj lokaciji očekuje se i druga faza kroz proširenje centra na još 20.000 m2.

Investitor u novi projekt je Orbico Hrvatska s oko 1.250 zaposlenika od inače ukupno njih 7.500, a svojim aktivnostima 2022. bilježi rekordnih 520 miliona eura ukupnog prihoda.

Cijeli sistem s operacijama u 20 zemalja Evrope, također s rastom poslovanja, u prošloj godina generira 3,2 milijarde eura ukupnog prihoda.

Kompanija posluje i u Bosni i Hercegovini.

U svom širenju i razvoju na temeljima usvojenog plana poslovanja u srednjoročnom razdoblju, dakle na horizontu 2028., Orbico bi trebao prihodovati šest milijardi eura, što znači da će postati dvostruko veći nego što je danas.

U sadašnjim okvirima rast se ostvaruje i pomoću poluge savremene logistike, pa Orbico prednjači s ulaganjima u više od 200.000 m2 skladišnih prostora i ukupno pet LDC-ova. Pored ovih u Hrvatskoj to su još novi logistički centri u Poljskoj, Bugarskoj, Rumuniji i Mađarskoj.

Za novu investiciju navodilo se da je posrijedi iznos od oko 40 miliona eura.

biznisinfo/press(Pressmedia)