Vijesti

Renault razmatra prodaju dijela vlasništva u Nissanu

Francuski proizvođač automobila Renault razmatra prodaju dijela svog vlasničkog udjela japanskoj kompaniji Nissan Motor, kako bi prikupio nekoliko milijardi eura potrebnih za prelazak na proizvodnju električnih vozila, izvještava “Bloomberg” pozivajući se na dobro obavještene izvore.

Sam Nissan je možda voljan da kupi dio od 1,83 milijarde akcija koje Renault posjeduje u japanskoj kompaniji, naveli su izvori njujorške agencije, koji su govorili pod uslovom anonimnosti.

Renault bi, kako dodaju, mogao takođe da potraži druge kupce za dio svog 43-procentnog udjela u Nissanu.

Portparoli Renaulta i Nissana odbili su “Bloombergov” zahtjev za komentarom.

Akcije Renaulta skočile su danas oko podneva za čak 8,3 odsto na berzi u Parizu, nakon objave ove vijesti.

Smanjenjem svog udela u Nissanu, vrijednog 7,1 milijardi eura, Renault će se naći u situaciji “hoda po tankoj žici”, balansirajući između očuvanja tog 23-godišnjeg partnerstva i rizika da se ono raspadne.

Iskrivljena uzjamna struktura vlasničkih odnosa, u kojoj Nissan posjeduje samo 15 posto vlasništva u Renaultu i nema pravo glasa, bila je bolna tačka razdora među Nissanovim rukovodiocima godinama unazad.

“Ova prodaja bi mogla da pomogne finansiranju velikih strukturnih promjena u Renaultu, koje glavni izvršni direktor Luka de Meo skicirao u februaru ove godine, i da ublaži dugogodišnje tenzije između dvije partnerske kompanije”, ocjenjuju analitičari.



(Pressmedia)