Vijesti

Reno razmatra prodaju dijela svog vlasništva u Nisanu

PARIZ – Francuski proizvođač automobila Reno razmatra prodaju dijela svog vlasničkog udjela japanskoj kompaniji Nisan Motor, kako bi prikupio nekoliko milijardi evra potrebnih za prelazak na proizvodnju električnih vozila, izvještava “Blumberg” pozivajući se na dobro obavještene izvore.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -

Foto: Pixabay

Sam Nisan je možda voljan da kupi dio od 1,83 milijarde akcija koje Reno posjeduje u japanskoj kompaniji, naveli su izvori njujorške agencije, koji su govorili pod uslovom anonimnosti. Reno bi, kako dodaju, mogao takođe da potraži druge kupce za dio svog 43-procentnog udjela u Nisanu.

Portparoli Renoa i Nisana odbili su “Blumbergov” zahtjev za komentarom.

Akcije Renoa skočile su za juče oko podneva za čak 8,3 odsto na berzi u Parizu, nakon objave ove vijesti.

Smanjenjem svog udjela u Nisanu, vrijednog 7,1 milijardi evra, Reno će se naći u situaciji “hoda po tankoj žici”, balansirajući između očuvanja tog 23-godišnjeg partnerstva i rizika da se ono raspadne.

Iskrivljena uzjamna struktura vlasnisčkih odnosa, u kojoj Nisan posjeduje samo 15 posto vlasništva u Renou i nema pravo glasa, bila je bolna tačka razdora među Nisanovim rukovodiocima godinama unazad.

Ova prodaja bi mogla da pomogne finansiranju velikih strukturnih promjena u Renou, koje glavni izvršni direktor Luka de Meo skicirao u februaru ove godine, i da ublaži dugogodišnje tenzije između dvije partnerske kompanije, ocjenjuju analitičari.    Tanjug

Objava Reno razmatra prodaju dijela svog vlasništva u Nisanu prenijeta sa portala Capital.ba – Informacija je capital.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -