Vijesti

Republika Srpska ušla u regulaciju kriptovaluta

BANJALUKA – Jučerašnjim usvajanjem Nacrta Zakona o izmjeni i dopunama zakona o tržištu hartija od vrijednosti u Narodnoj Skupštini, Republika Srpska ušla je u postupak uređenja poslovanja kriptovalutama.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -

Foto: pixabay

Republika Srpska, koja se i do sada pokazala fleksibilnijom kada je ova vrsta poslovanja u pitanju nego Federacija BiH, tako je prva u Bosni i Hercegovini odlučila zakonski regulisati oblast digitalne imovine, odnosno kriptovaluta.

Nacrt zakona izradili su Ministarstvo finansija i Komisija za hartije od vrijednosti.

Izmjenama zakona se Komisiji za hartije od vrijednosti daje uloga da vodi evidenciju lica koja pružaju usluge razmjene virtuelnih valuta i depozitarnih usluga novčanika te ona sarađuje i razmjenjuje podatke, informacije i dokumentaciju sa drugim nadležnim organima u vezi sa sprovođenjem zakona i drugih propisa kojima se uređuje sprečavanje pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti.

U nacrtu zakona se navodi i da Republika Srpska, Komisija i drugi organ javnog sektora ne garantuju za vrijednost virtuelnih valuta i ne snose odgovornost za bilo koju eventualnu štetu i gubitke koje korisnici i drugi imaoci virtuelnih valuta ili lica koja pružaju usluge povezane sa virtuelnim valutama, odnosno treća lica, pretrpe u vezi sa obavljanjem transakcija sa virtuelnim valutama.

Na Jahorina Bizis Forumu koji je juče završen, Anto Antunović, vlasnik firme Alt Menadžment iz Beograda, koji je učestovao u pripremama nacrta zakona u zemljama regije, kazao je u okviru panela “Kriptovalute – digitalni novac za digitalno doba” da je osim zakona potrebno raditi i na praksi.

“Zakoni se ovdje pišu teoretski, ali treba nam puno prakse u tom čitavom sistemu. Ja sam sada osnovao kompaniju Alt Menadžment za regiju Srbije i Republike Srpske, a imam nekoliko firmi u raznim drugim državama UAE, Austrija, Njemačka, Švicarska gdje perspektivu teorije i prakse želimo zajedno sakupiti da napravimo zakon u RS-u koji će u cijelom segmentu donijeti čiste benefite”, rekao je Antunović.

Navodeći da posjeduje 99 posto imovine u kriptovalutama Antunović je rekao da je problem ako on tu imovinu mora unovčiti, gubi se likvidnost, gubi se na transakcijama i vremenu.

“Jer ja moram svoje trendove završiti, kriptovalute unovčiti, platiti procente za to unovčavanje i to su stvari koje bih ja želio mijenjati”, kazao je Antunović.

Prema nacrtu izmjena Zakona o tržištu hartija od vrijednosti Republike Srpske Komisija za hartije od vrijednosti će donijeti podzakonske akte, a lica koja pružaju usluge razmjene virtuelnih valuta ili pružaju depozitarne usluge novčanika biće dužna da u roku od 120 dana od dana stupanja na snagu zakona usklade svoje poslovanje sa njegovim odredbama. Indikator.ba

Objava Republika Srpska ušla u regulaciju kriptovaluta prenijeta sa portala Capital.ba – Informacija je capital.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -