Vijesti

Revizori kritikuju vladu, država se previše zadužuje

BERLIN – Njemački zavod za reviziju oštro je kritikovao budžetsku politiku vlade.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -

Foto: Agencije

Za 70 godina Savezne Republike, vlada je napravila dug od 1,3 biliona evra. Za samo tri godine – od 2020. do 2022. – dug je porastao za nevjerovatnih 800 milijardi, na preko dva biliona evra” rekao je predsjednik zavoda Kej Šeler.

Vladajuću koaliciju i ministra finansija Kristijana Lindnera je u razgovoru za redakcijsku mrežu RND okrivio i da situaciju ne prikazuju u pravom svjetlu.

Mnogi resorni budžeti i sve kreativnije računovodstvo vode u netransparentnost” rekao je Šeler.

Različite krize – nagomilane potrebe, na primjer u infrastrukturi, odbrana, digitalizacija, klimatske promjene, kao i demografske promjene i visoka inflacija sada prave “toksičnu mješavinu,” rekao je Šeler. “Održivost javnih finansija je ugrožena

Teška situacija se vidi i po rastu kamatnih stopa. “U 2021. vlada je platila nešto manje od četiri milijarde evra kamata, 2023. to će biti preko 40 milijardi evra – desetostruko povećanje sa daljom tendencijom rasta.

Šeler se zalagao za zadržavanje dužničke kočnice, ustavnog instrumenta koji ograničava zaduživanje, jer to primorava političare da donose jasne odluke.

Ona se, međutim, uprkos uvjeravanjima vlade, trenutno, prema njegovim riječima, ne poštuje.

S druge strane, ministarstvo finansija “odlučno” je odbacilo optužbe za smicalice i netransparentnost, rekla je portparolka. Računice zavoda za reviziju, kako je navela, nemaju smisla.

Ustav sadrži jasne smjernice za obračun neto zaduživanja, kojih se zakonodavac pridržava. Ovo zaduživanje i odgovarajuća posebna sredstva su u budžetu prikazana na transparentan i razumljiv način. Naročito u slučaju posebnih fondova su u nacrtu budžeta navedeni veoma detaljni popisi prihoda i rashoda“.

DPA

Objava Revizori kritikuju vladu, država se previše zadužuje prenijeta sa portala Capital.ba – Informacija je capital.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -