Vijesti

Roboti dobili otkaz: U Zagrebu zatvoren prvi robotizirani restoran na svijetu

Restoran Bots & Pots, koji je otvorio svoja vrata u zagrebačkoj Vlaškoj ulici u proljeće prošle godine, naveliko je promoviran kao prvi takve vrste na svijetu u kojemu je demonstrirano kako ugostiteljstvo može ići u korak s modernom tehnologijom. Međutim, šetnja Vlaškom i pogled na upravo ispražnjen i zatvoren lokal, govori nam da je ovoj priči vrlo vjerojatno došao kraj, piše Jutarnji.

Sva jela u ovom restoranu samostalno je pripremalo ukupno pet robota kuhara koji su učili od profesionalnih kuhara kao “ljudskih instruktora” – i to u jednom loncu (engl. one pot), a hrana je, odnosno ponuda, bila sličnija lancima brze hrane, no za razliku od njih bila je to zdravija opcija. Priprema jela trajala je 15-ak minuta, a u sat vremena restoran je mogao izbaciti 60 jela. Moglo se tu tako naručiti hobotnicu s domaćim njokima, rižoto sa škampima, ali i različite tjestenine i curry. Cijene su bile nešto više, ali su jela bila pripremana u loncu dostatnom za četiri osobe, pa je zapravo bilo povoljno naručiti.

Idejni začetnik ove zanimljive, ali upravo zatvorene gastronomske priče, je poduzetnik Hrvoje Bujas, koji se na iskorak u inovativno ugostiteljstvo odlučio s idejom da Bots & Pots kasnije širi kroz franšizu.

Šta slijedi iza zatvaranja, još nije poznato, no čini se kako, barem ovdje, još nije vrijeme za ovaj automatizirani proces koji je trebao u potpunosti promijeniti dosadašnji koncept ugostiteljstva i pružiti sasvim novo gastronomsko iskustvo.(Pressmedia)