Vijesti

Rusija od početka rata zaradila 63 milijarde eura od izvoza fosilnih goriva

Evropska unija je odgovorna za 71 posto ukupnog prihoda Rusije od nafte, gasa i uglja, plativši oko 44 milijarde eura za ove energente od početka rata u Ukrajini.

Prema riječima Laure Myllyvirti, vodeće analitičarke u CREA-i, izvoz fosilnih goriva je ključni faktor koji omogućava opstnak režima ruskog predsjednika Vladimira Putina.

“Nastavak uvoza energenata najveći je jaz u sankcijama uvedenim Rusiji. Svi koji kupuju ova fosilna goriva saučesnici su u užasnim kršenjima međunarodnog prava koje sprovodi ruska vojska. Pozivamo sve vlade i korporativne kupce ruskih fosilnih goriva da prekinu kupovinu”, dodala je ona.

Anna Ackermann, stručnjakinja za klimatsku i energetsku politiku i osnivačica ukrajinske nevladine organizacije Centar za ekološke inicijative Ecoaction izjavila je da je rat Rusije protiv Ukrajine u velikoj mjeri “finansiran agresorskim izvozom uglja, nafte i plina.”

“Ti isti resursi su glavni uzrok još jedne globalne opasnosti – klimatskih promjena. Ovo je istorijski trenutak”, rekla je Ackermann, zaključivši kako globalna zajednica ima priliku vidjeti da fosilna goriva ujedno stvaraju rat i klimatska razaranja.(Pressmedia)