Vijesti

Ruska državna preduzeća trebaju koristiti juan

MOSKVA – Ruska vlada će obavezati državne kompanije da razviju akcione planove za oslobađanje od „toksičnih“ valuta, najavilo je zamenik ministra finansija Aleksej Mojsejev.  Prema njegovim riječima, Ministarstvo priprema direktivu kojom će naložiti kompanijama da prodaju dolare i evre.

FOTO: Pixabay

On je istakao da državne kompanije moraju ne samo da prodaju te valute, već da naprave akcioni plan šta će da kupe za njih.

Kao moguće načine da oslobode „toksičnih“ valuta, on je naveo kupovinu uvozne robe ili otkup obveznica za taj novac, prenosi Russia Today.

Mojsejev je rekao da je najizglednija alternativa dolaru i evru kineski juan.

Valuta na koju svi sada prvo pomisle, naravno je juan, jer postoji veliko tržište i stabilan kurs, barem u odnosu na dolar“, rekao je Mojsejev.

On je dodao da se razmatra i dirham, valuta UAE, kao i niz valuta manjih tržišta.

Zamjenik ruskog ministra finansija napomenuo je da valuta za distribuciju u prometu zemlje mora da ima svojstva kao što su volatilnost i likvidnost.

Ruski finansijski analitičari ocjenjuju da je juan pogodna alternativa za trgovinu sa nizom zemalja.

Ranije je zamjenik ruskog ministra spoljnih poslova Aleksandar Pankin rekao da će se Rusija udaljiti od dolara i evra, koji su postali „toksični“ u trgovinskim, ekonomskim i investicionim odnosima sa partnerima.

Pankin je rekao da je u „u pozadini sve većeg geopolitičkom pritiska kolektivnog Zapada“, jedini način da se garantuje stabilnost trgovinskih, ekonomskih i investicionih veza između Rusije i njenih partnera izbegavanje upotrebe valuta koje su postale „toksične“, pre svega dolara i evra, preneo je TASS.

On je napomenuo da je neophodno preći na obračune u nacionalnim valutama, kao i da se postojeći finansijski sistem pokazao „nepodobnim za uslove multipolarnog svetskog poretka“. Kina je potvrdila da planira da nastavi obračune u nacionalnim valutama u trgovini sa Rusijom.

Biznis.rs

Objava Ruska državna preduzeća trebaju koristiti juan prenijeta sa portala Capital.ba – Informacija je capital.