Vijesti

Ruski ekonomisti: Sankcije će teško pogoditi naše gospodarstvo

Sankcije uvedene Rusiji zbog njezine invazije na Ukrajinu teško će pogoditi rusko gospodarstvo u ovoj godini, ocijenili su ekonomisti u anketi ruske središnje banke.

Inflacija će u ovoj godini dosegnuti 22 posto, a bruto domaći proizvod (BDP) past će za 9.2 posto, prognozirali su stručnjaci u anketi objavljenoj u četvrtak.

Njihova su se očekivanja pogoršala u odnosu na ožujak, kada su predviđali inflaciju od 20 posto i pad BDP-a za osam posto. Dva mjeseca od početka rata u Ukrajini pogoršane su i njihove prognoze za iduću godinu, koje sada najavljuju stagnaciju gospodarske aktivnosti. U ožujku su anketirani ekonomisti očekivali 1-postotni rast.

Putin: Zapadni blitzkrieg nije uspio

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je pak u srijedu da zapadni “blitzkrieg” protiv ruskog gospodarstva nije uspio.

Inflacija je porasla na visokih 17.5 posto, ali se sada stabilizirala, naglasio je ruski predsjednik, dodavši i da povlačenje zapadnih tvrtki iz Rusije otvara “priliku” za oslobađanje od ovisnosti o Zapadu i izgradnju domaće proizvodnje.

Guvernerka ruske središnje banke Elvira Nabiullina priznala je pak u ruskom parlamentu da sankcije izazivaju probleme u gospodarstvu. Kaznene mjere pogodit će, kako je kazala, ne samo sektore oslonjene na uvoz već i proizvodnju u sektorima koji se uvelike oslanjaju na uvoz dijelova.

Zastupnici ruske Dume potvrdili su u četvrtak novi petogodišnji mandat Nabiulline na čelu središnje banke.

 

Biznis.ba / Hina