Vijesti

Sarajevski aerodrom očekuje najprometnije ljeto ikad: Nove destinacije i više letova

Međunarodni aerodrom Sarajevo očekuje da će naredna sezona biti najbolja do sada. Neki avioprijevoznici su već uveli nove letove za destinacije s kojima Sarajevo do sada nije bilo povezano, neki će povećavati broj postojećih aviooperacija. U svakom slučaju se čini da će ljeto biti obećavajuće.

U okviru ljetnog reda letenja, koji je stupio na snagu 27. marta, planirano je da 22 aviokompanije (redovne i čarter) lete iz Sarajeva ka 35 evropske i svjetske destinacije. To su: Istanbul, Frankfurt, Dubai, Stockholm, Zurich, Riyadh, Jeddah, Sharjah, Beč, Beograd, Zagreb, Antalija, Hurghada, Bale/Mulhouse, Cologne, Stuttgart, Dortmund, Memmingen, Eindhoven, Copenhagen, Paris, Hamburg, Gothenburg, Bodrum, Charleroi, Oslo, Manama, Kuwait, Oman, Amman, Abu Dhabi, London, Varšava, Treviso i Doha.

Air Cairo će po prvi put uspostaviti redovnu avioliniju između Sarajeva i Hurghade, Lot Polish Airlines između Sarajeva i Varšave, a od 15 juna, aviokompanija Royal Jordanian uspostavlja direktnu avioliniju između Sarajeva i Amana.

Najbolja svjetska aviokompanija Qatar Airways najavila je povratak svojih letova iz Sarajeva ka Dohi od 3. juna, što će definitivno omogućiti dolazak brojnih turista iz najudaljenijih dijelova svijeta.

Ova kompanija obnavlja letove nakon dvije godine pauze, a planirano je da usluge prijevoza iz Sarajeva pruža tri puta sedmično.

“Uzbuđeni smo zbog nastavka letova za Sarajevo. Kao glavni grad Bosne i Hercegovine, Sarajevo je omiljena ulazna kapija u zemlju i poslovnim i rekreativnim putnicima. Uz trosedmične usluge, putnici iz Sarajeva bit će povezani s preko 140 destinacija preko našeg čvorišta u Dohi”, rekao je za Ex-Yu Aviation News regionalni menadžer Qatar Airwaysa za Južnu Evropu Matte Hoffmann .

Uz dugo očekivane aviolinije za London, Varšavu, Hurghadu, Treviso i Dohu, mnoge aviokompanije su planirale i povećanje dnevnih i sedmičnih frekvencija letova. Wizz Air je već najavio da će od sljedećeg mjeseca udvostručiti svoje operacije s dva na četiri sedmična leta, a očekuje se da će i drugi objaviti planove za “ljeto u Sarajevu”.

Iz Međunarodnog aerodroma Sarajevo kazali su da zbog povećanja obima saobraćaja već od narednog mjeseca, očekuju povremene gužve na ulazno-izlaznoj saobraćajnici.

“Mi ćemo, u skladu sa našim mogućnostima i ovlaštenjima, svakodnevno raditi na poboljšanju uslova za ulazak i izlazak vozila iz kompleksa aerodroma, u saradnji sa MUP-om Kantona Sarajevo”, rekli su.



(Pressmedia)