Vijesti

Sberbanka od Hrvatske i Slovenije traži svoj novac

LUKSEMBURG – Ruska Sberbanka osporila je pred Sudom pravde EU odluke Jedinstvenog odbora za rješavanje (SRB), centralnog organa za rješavanje u okviru Bankarske unije EU, u vezi sa likvidacijom Sberbank Europe i prodajom jedinica u Hrvatskoj i Sloveniji.

FOTO: Agencije

Kako je najvedeno u dokumentu podneenom ovom sudu, Sberbanka tvrdi da bi trebalo da poništi odluku SRB-a o procjeni uslova za rješavanje u vezi sa austrijskom Sberbank Europe izdatu 1. marta, kao i izvještaj SRB-a o procjeni vrijednosti, izdat 27. februara, prenosi SeeNews.

Sberbanka, najveći kreditor u Rusiji, takođe traži od suda da naloži SRB-u da snosi troškove postupka u tužbi koju je pokrenula protiv SRB-a 22. avgusta.

Krajem februara Evropska centralna banka (ECB) saopštila je da Sberbank Europe i njene podružnice u bankarskoj uniji u Hrvatskoj i u Sloveniji propadaju ili će vjerovatno propasti zbog pogoršanja njihove likvidne situacije kao posljedica rata u Ukrajini.

“Sberbank Europe i njene podružnice doživjele su značajne odlive depozita kao rezultat uticaja geopolitičkih tenzija na reputaciju. To je dovelo do pogoršanja njene pozicije likvidnosti, i nema dostupnih mjera sa realnim izgledima da se ova pozicija vrati na nivou grupe i svake njene podružnice unutar bankarske unije”, saopštila je tada ECB.

Nakon procjene, SRB je početkom marta saopštio da je odlučio da sve akcije hrvatske podružnice Sberbank Europe prenese na Hrvatsku poštansku banku, a sve akcije slovenačke podružnice na Novu ljubljansku banku.

Austrijsku Sberbank Europe AG odbor je riješio da likvidira, podsjeća Interfax. Sberbanka planirala je da ospori ove odluke.

“Unajmili smo advokate i pokušaćemo da vratimo novac. Sve banke su imale veliku maržu kapitala i likvidnosti. Prodajom kreditnog portfelja u potpunosti su pokrivene sve obaveze prema štedišama, a novca je ostalo. Ako su kreditni portfelji prodati u bescijenje, mi ćemo čvrsto da branimo interese Sberbanke na svim mogućim sudovima. Već smo započeli ovaj proces“, saopštila je ruska banka.

Sberbanka je još u novembru 2021. godine objavila planove za prodaju niza svojih podružnica u centralnoj i istočnoj Evropi srpskoj MK grupi, ali dogovor nikada nije zaključen. U februaru 2022. godine SAD su protiv Sberbanke uvele velike korespodentske sankcije i sankcije za plaćanje preko računa.

Američke vlasti uvele su u aprilu blokirajuće sankcije najvećoj ruskoj banci.

Sankcije su predvidjele zamrzavanje imovine u SAD, kao i zabranu američkim građanima da obavljaju bilo kakve transakcije sa bankom.

Kasnije su se sankcijama pridružila i neke druge zemlje, uključujući članice EU. Biznis.rs

Objava Sberbanka od Hrvatske i Slovenije traži svoj novac prenijeta sa portala Capital.ba – Informacija je capital.