Vijesti

Sedam kineskih kompanija formiralo udruženje u BiH

Udruženje kineskih poduzetnika u Bosni i Hercegovini zvanično je uspostavljeno 13. januara 2021, uz odobrenje Ministarstva pravde Bosne i Hercegovine.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -

Trenutno ima sedam kompanija koji su članovi, a to su: China Energy Engineering Group Co., Ltd.(ENERGY CHINA), China State Construction Engineering Corporation Ltd, Power Construction Corporation of China (POWERCHINA), Shandong Hi-Speed Group Co., Ltd., China Sinopharm International Cooperation, Dongfang Electric Corporation (DEC) and Huawei Technologies Bosnia and Herzegovina.

Kako je saopćeno iz Udruženja, Postoje mnogobrojni razlozi za njegovo formiranje s obzirom da kineske kompanije imaju mnogo toga da ponude lokalnom tržištu. Prije svega, namjera uspostavljanja udruženja je da služi kineskim poduzetnicima koji posluju u Bosni i Hercegovini kako bi se unaprijedili kontakti i razmjene između samih članova.

-Sa druge strane, uloga udruženja je i zaštita prava i interesa članova, kao koordinacija poslovnih operacija i ravnopravnog konkurencije članova. Također, jedan od razloga je unapređivanje međusobnog razumjevanja i komunikacije između članova i poslovnih sektora Bosne i Hercegovine, kroz koje se promoviše ekonomska saradnja između Narodne Republike Kine i Bosne i Hercegovine. Jednostavno rečeno, udruženje je formirano kako bi saradnja bila efikasnija te samim time se ponudila veća vrijednost lokalnom tržištu, navode iz Udruženja.

Iskustva članova Udruženja su različita, ali su svi svjesni komplikovanih procedura unutar Bosne i Hercegovine.

-Naši članovi posluju širom svijeta, te sama procedura unutar Bosne i Hercegovine je ponekad komplikovanija nego na drugim tržištima, ali procedura je tu da se u potpunosti prati. Sa druge strane, sa zadovoljstvom možemo da kažemo da smo iskusili otvoreno tržište i poštenu poslovnu klimu u Bosni i Hercegovini te se radujemo nastavku uspešne saradnje sa lokalnim partnerima u budućnosti. Generalno govoreći, kineske kompanije u BiH imaju ulogu da stvore vrijednost našim klijentima i partnerima i uspeli smo to da uradimo vrlo uspješno, tako da je naše iskustvo u vezi sa lokalnom saradnjom veoma pozitivno, poručuju.

Sa tačke gledišta asocijacije, navode da njihovi članovi već uveliko rade na infrastrukturnim projektima u Bosni i Hercegovini te da je dobro poznato da su kineska preduzeća sposobna da obezbjede integrisana rješenja za investicije, dizajn, izgradnju i operaciju, a posebno na polju infrastrukture i energetike.

-Do sada, članovi udruženja su radili zajedno sa lokalnim partnerima da bi stvorili dodatnu vrijednost lokalnim klijentima i partnerima, te unaprijedili situaciju na lokalnom tržištu, a postoji mnogo primjera uspješne poslovne saradnje. Sa druge strane, ono što je važno da napomenemo je da su članovi u isto vrijeme uložili veliki napor u djeljenju znanja i iskustva sa lokalnim mladim talentima, s obzirom da vjerujemo da tržište kroz sve industrije mora da ima snažnu lokalnu bazu. Stoga, projekti kao što je “Huawei Seeds for the Future”, gdje kompanija Huawei sarađuje sa lokalnim univerzitetima u oblikovanju budućih eksperata industrije, su sjajan primjer odgovornog ponašanja lidera industrije, te asocijacija snažno podržava slične aktivnosti, ističu iz Udruženja kineskih poduzetnika u BiH.

U budućnosti udruženje će prerasti u važnu platformu za ekonomsku i trgovinsku razmjenu i saradnju između Narodne Republike Kine i Bosne i Hercegovine.

-Udruženje koje predstavlja kineske poduzetnike u BiH će nastaviti da radi zajedno sa lokalnim partnerima te time promovisati ekonomski razvoj lokalnog društva, ublažiti pritisak na snabdevanje energijom, zapošljavati lokalno stanovništvo, te ostvariti takozvanu “win-win”saradnju.  Također je važno spomenuti da je BiH jedna od preko 100 država koje aktivno učestvuju u inicijativi “Pojas i Put”, te postoje mnogobrojne mogućnosti za ekonomsku saradnju i korist.  Članovi udruženja su svjetski priznate kompanije sa velikim iskustvom i znanjem, te se nadamo se da bi komunikacija i saradnja između kompanija iz dvije zemlje mogla da dostigne nove visine u budućnosti, navode iz Udruženja.

Energy China je sveobuhvatna grupacija koja obezbjeđuje sistematsko, integrisano, paketno rješenje i usluge u oblastima kao što su energija i infrastruktura širom svijeta. Energy China je unutar Fortune Global 500 kompanija, te se trenutno nalazi na 2. mjestu u ENR Top 150 Global Engineering Design Firms i 16. mjestu u ENR Top 250 Global Contractors  za 2022. godinu.

-Energy China je ušla na tržište Bosne i Hercegovine od 2012. godine. U poslednjih deset godina, osjećamo da se poslovna klima u Bosni i Hercegovini poboljšala i da je vrlo prijateljska prema kineskim kompanijama. U budućnosti, Energy China će nastaviti da obezbjeđuje Bosni i Hercegovini integrisana rešenja za investicije, dizajn, izgradnju i rad na polju infrastrukture i energetike, te na taj način unaprijediti ekonomski razvoj Bosne i Hercegovine i pomoći pri rješavanju zapošljavanja lokalnog stanovništva i snadbjevanja energijom, kaže  Li Hanzheng, glavni predstavnik Energy China u BiH.

Na slici: ENERGY CHINA-učešće tokom Mostar Economic and Trade Fair 2022, Mostar

China State Construction Engineering Corporation (CSCEC) je globalna investiciona i građevinska grupacija koja se bavi razvojem i tržišnim operacijama. CSCEC je napredovao na broj 9 na listi Fortune 500 za 2022 godinu, te je broj 1 na ENR Top 250 Global Contractors listi. Kompanija je takođe dobila najbolji globalni kreditni rejting u građevinskoj industriji.

– Naša kompanija se pridržava osnovnih vrijednosti “osiguranja kvaliteta i stvaranja vrijednosti” i korporativne kulture “iskrenosti, inovacija, usklađenosti te zajedničke koristi”. U svrhu izgradnje svjetske kompanije zajedno sa svim našim lokalnim zaposlenicima i lokalnim partnerima u BiH,  mi ćemo konstantno učestvovati na lokalnom tržištu izgradnje, donoseći naprednu građevinsku tehnologiju u Bosnu i Hercegovinu. Pored poslovanja u građevini, mi uvijek podržavamo svijest o društvenoj odgovornosti, te kroz razne aktivnosti želimo doprinjeti Bosni i Hercegovini. CSEC je donirao 20.000 medicinskih maski lokalnoj vladi da bi pomogli u sprječavanju epidemije. Također, tokom perioda samog projekta,  organizovane su mnoge aktivnosti javne društvene pomoći u korist stanovnika okoline, uključujući pomoć u izgradnji lokalnih dječjih igrališta, popravka puteva za lokalnu zajednicu, izgradnja rezervoara za vodu, poravnanja zemljišta i slično. Naš cilj je da doprinesemo Bosni i Hercegovini ne samo kroz projekte izgradnje, već i kroz društvenu odgovornost, ističe Kuang Wei, glavni predstavnik CSEC za BiH.

Na slici: China State Construction Engineering Corporation-projektni kamp, Čapljina

Power Construction Corporation of China (POWERCHINA) je integrisana građevinska grupacija koja obezbjeđuje investicije i finansiranje, planiranje dizajna, inženjeringa, proizvodnju opreme, i upravljanje čistom i nisko-karbonskom energijom, vodogradnjom i infrastrukturom. POWERCHINA se nalazi na 100. mestu među Fortune Global 500 te je na prvom mjestu za dizajn ENR Top 150 Global Design Firms, te broj 1 među kompanijama finansiranim od strane Kine za 2022 godinu. Nalazi se na petom mjestu na ENR 2022 Top 250 Global Contractors listi.

Liu Zhidong (Liu Džidong), glavni predstavnik POWERCHINA u BiH., je izjavio: -Od 2012 godine kada je POWECHINA stigla na tržište Bosne i Hercegovine, POWERCHINA je održavala blisku komunikaciju i saradnju sa svim sektorima društva u Bosni i Hercegovini kroz investicije i izgradnju projekata na raznim poljima kao što su energija i infrastruktura. Poslije višegodišnjeg rada i razvoja u Bosni i Hercegovini, POWERCHINA se integrisala sa lokalnom zajednicom i ponosna je da doprinese razvoju nacionalne ekonomije Bosne i Hercegovine. U budućnosti, POWERCHINA će nastaviti da doprinosi socijalnom i ekonomskom razvoju Bosne i Hercegovine i unaprijediti prijateljstvo između Narodne Republike Kine i Bosne i Hercegovine, kaže Liu Zhidong, glavni predstavnik POWERCHINA u BiH.

Na slici: Ivovik-vjetro-elektrana koja je investirana i izgrađena od strane POWERCHINA

Shandong Hi-Speed Group Co., Ltd je državna investiciona kompanija u oblasti infrastrukture iz Šandong provincije, te i rangirana je među World’s Top 500 Enterprises kompanija sa registrovanim kapitalom od 45,9 milijardi kineskih juana, te imovinom od preko 1.3 milijardi kineskih juana. Kompanija energično razvija svoj suštinski biznis u infrastrukturi, težeći da postane vodeći provajder usluga u investicijama, gradnji i funkcionisanju infrastrukturnih projekata. Cilj je da se stvori jaka konkurentna prednost u industriji, što dalje pruža snažnu podršku za izgradnju “snažnog transporta “. Trenutno Shandong Hi-Speed Group Co., Ltd. Upravlja sa 8.266 kilometrima puteva, poseduje 6 kompanija na berzi, te je dobio domaću AAA i međunarodnu A kreditnu ocjenu.

-Bosna i Hercegovina je važno tržište za Shandong Highspeed Group Co., Ltd. na Balkanu. Prilike i izazovi koegzistiraju na ovom tržištu, koje pored ekonomskih koristi imaju pozitivnu i pokretačku ulogu za našu kompaniju u akumuliranju internacionalnog iskustva, uzgajanju talenata mladih ljudi, istraživanju modela saradnje, i mnogih drugih aspekata. Naša kompanija je spremna da dugo gaji tržište Bosne i Hercegovine, pruži punu podršku u pogledu investicija, gradnje, operacija i mnogih drugih oblasti infrastrukture kao i raznih industrija, navodi Liu Ru Cheng, predstavnik Shandong Hi-Speed Group Co. u BiH.

Na slici: Shandong Hi-Speed Group-ekološke aktivnosti sađenja drveća, Banja Luka

China Sinopharm International Cooperation je fokusirana na pružanje zdravstvene usluge našim klijentima, uključujući, ali ne ograničeno na izgradnju bolnica, maloprodaju lekova, kao i istraživanja i dizajniranja.

-Tržište Bosne i Hercegovine jedno je od naših važnih tržišta u centralnoj i istočnoj Evropi i naš cilj je da obezbjedimo proizvode i usluge boljeg kvaliteta klijentima u medicinskoj i zdravstvenoj njezi, kaže Yuan Tong Jun, predstavnik China Sinopharm International Cooperation u BiH.

Na slici: China Sinopharm International Cooperation -projekat nove bolnice, Doboj

Dongfang Electric Corporation (DEC) je kompanija sa sjedištem u provinciji Čengdu, Kina, sa poslovanjem širom svijeta. Sa dugotrajnom posvećenošću pružanja integrisanog rješenja globalne energije, transporta, zaštite životne sredine kao i drugih infrastruktura, postali su vrhunski integrator energetskog i elektromehaničkog sistema opreme, snadbjevač usluga, kao I platforma za inžinjering i inostrano investiranje.

-Implementacija projekata u Bosni i Hercegovini je vrlo uspešno s obzirom da nam je lokalna vlada obezbjedila poštenu i otvorenu poslovnu sredinu, dok su lokalni stanovnici  veoma prijateljski nastrojeni prema kineskim kompanijama i kineskim zaposlenicima. Mi smo posvećeni pružanju usluga i podrške u okviru naših kapaciteta za lokalnu energetsku i infrastrukturnu zajednicu u Bosni i Hercegovini, a istovremeno želimo da ostvarimo uzajamnu dobit i takozvanu “win-win” saradnju, navodi Zhu Weilin, predstavnik Dongfang Electric Corporation (DEC) u BiH.

Na slici: Dongfang Electric Corporation-1×300 MW termalna elektrana, Stanari

Huawei Technologies je vodeći snadbjevač IKT infrastrukture i pametnih uređaja sa ciljem da se približi digitala svakoj osobi, domu i organizaciji za potpuno povezani inteligentni svijet. Od 2009. godine, Huawei je u Bosni i Hercegovini konstantno dijelio svoju tehnologiju, znanje i iskustvo sa ciljem doprinosa lokalnim telekom-operaterima pri poboljšaju kvaliteta mreže, što je time omogućilo najbolju korisničku uslugu za građane Bosne i Hercegovine.

-Od 2009. godine naša kompanija je iskusila otvoreno i pošteno poslovno okruženje u Bosni i Hercegovini, te radujemo se nastavku naše uspešne saradnje sa lokalnim partnerima ekosistema i daljem stvaranju vrijednosti našim klijentima. Tokom posljednih 10 godina naša kompanija je uložila mnogo u razvoj lokalnih talenata, te iz tog razloga imamo vrlo sposoban tim lokalnih stručnjaka spreman da doprinese daljem razvoju IKT industrije u Bosni i Hercegovini, ističe Xu Kun, generalni direktor za Huawei Technologies Bosna i Hercegovina.

(Fena)

Kliker.info

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -