Vijesti

Sindikat uprave za 100 maraka zaboravio priču o regresu i toplom obroku

BANJALUKA – Topli obrok i regres za koje se Sindikat uprave Bože Marića toliko zalagao, ipak ima alternativu, a ona iznosi 100 maraka.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -

FOTO: Capital

Kako saznaje portal CAPITAL, zbog tog povećanja plata u javnoj upravi, dogovorenom na sastanku sa liderom Saveza nezavisnih socijaldemokrata Miloradom Dodikom, sindikalci javne uprave odrekli su se prava i zahtjeva na regres i topli obrok na kojem su insistirali u proteklih nekoliko mjeseci.

U sporazumu koji su dobili predstavnici pet sindikata od Vlade Republike Srpske stoji da se sindikalci odriču regresa i toplog obroka, a kao izgovor za to navodi se ugrožavanje aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom.

“Predstavnici reprezentativnih sindikata, zbog činjenice da ne bi došlo do ugrožavanja važećeg sporazuma sa Međunarodnim monetarnim fondom, potpisivanjem ovog sporazuma odustaju od zahtjeva za vraćanje prava i posebno iskazivanje toplog obroka i regresa za zaposlene u javnom sektoru”, navodi se u sporazumu.

Čeka se potpis pet sindikata i pet ministara 

U ovom dokumentu, koji je u posjedu CAPITAL-a, navodi se da su ugovorne strane su saglasne da je prihvatljivo i da podržavaju povećanje plata za 10 odsto u javnom sektoru za maj 2022. godine.

Dodatnih pet odsto sljedeće godine možda će biti izdvojeno za one na sa najnižim platama i to tek kada se sagleda stanje budžeta, nivo inflacije i rast cijena.

Narodna skupština RS trebalo je danas da raspravlja o povratku regresa i toplog obroka za 55.000 radnika u javnom sektoru na prijedlog pet sindikalnih organizacija u Republici Srpskoj.

Kao potpisnici sporazuma navode se predsjednici Sindikata uprave Božo Marić, radnika unutrašnjih poslova Anica Jondžić, pravosuđa Siniša Petrović, doktora medicine Jovica Mišić, medicinskih sestara i tehničara Mirko Šerbedžija, radnika u zdravstvu i socijalnoj zažtiti Željko Šukalo, te obrazovanja, nauke i kulture Dragan Gnjatić, te resorni ministri.

Na ovoj inicijativi je posebno insistirao Sindikat uprave RS u svojoj kampanji “Topli obrok i regres nemaju alternativu”, ali sve su prilike da od ove rasprave neće biti ništa.

Božo Marić je za CAPITAL potvrdio da će potpisati sporazum, ali i dalje tvrdi da se nisu odrekli toplog obroka i regresa, iako u sporazumu to izričito stoji kao poseban član.

“Nismo se mi odrekli regresa i toplog obroka, mi smo se odrekli zahtjeva u interpelaciji. Ne može se niko odreći nečega što je propisano zakonom. Zahtjev će biti povučen onog momenta kada radnici dobiju po 100 maraka povećanje plata i kada bude potpisan sporazum. On će definisati da će i 1. januara i prvog aprila biti povećane plate”, tvrdi Marić.

Poslanici će raspravljati ili neće raspravljati

On kaže da je sve dogovoreno u ponedjeljak, nakon što ih je Dodik pozvao na sastanak. S obzirom na to da je SNSD prihvatio interpelaciju, kaže on, Dodik ih je pozvao na sastanak kako bi se dogovorili oko rješenja za ispunjavanje zahtjeva koje su tražili kroz interpelaciju.

“Prvi put smo kao sindikati imali priliku da čujemo zašto Vlada nije do sada izdvajala sredstva za regres i topli obrok, da je to zbog aranžmana sa MMF-om i ukoliko bismo ga prekršili, morali bi da isplatimo 310 miliona evra”, kaže Marić.

Na pitanje da li će poslanici danas uopšte raspravljati o regresu i toplom obroku na najavljenoj posebnoj sjednici, Marić nije mogao precizno da odgovori, a ovo povećanje je nazvao toplim obrokom i regresom.

“Poslanici će raspravljati ili neće raspravljati. To zavisi isključivo od ovog političkog dogovora, a koalicija na vlasti i trebalo da ga pretoči u djelo kroz potpisivanje sporazuma. On će se odnositi i na zaposlene u oblasti obrazovanja, pravosuđa, iako njihovi sindikati nisu učestvovali u interpelaciji”, kaže Marić.

On tvrdi da će ovim povećanjem sada i onim najavljenim za sljedeću godinu do kojeg će doći u zavisnosti od budžeta, inflacije i rasta cijena, zapravo radnici dobiti traženi toli obrok i regres, kao da ga inflacija nije već “pojela”.

“Topli obrok biti konačno isplaćen prema Zakonu o platama zato što će i čistačica konačno imati najnižu platu i naknadu. Suština je da naši radnici imaju platu i topli obrok. Regres će u to biti uključen kada se steknu uslovi za to. To će biti od 1. januara kada će dobiti još pet odsto povećanja i još po 50 maraka koliko iznosi jedan dvanaestina regresa. Napokon”, kaže Marić.

CAPITAL: Andrijana Pisarević

Objava Sindikat uprave za 100 maraka zaboravio priču o regresu i toplom obroku prenijeta sa portala Capital.ba – Informacija je capital.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -