Vijesti

SKOČILE CIJENE DIZELA Novo poskupljenje goriva u BiH

Cijene dizela u BiH ponovo su danas skočile za oko pet-šest feninga, pa je tako za samo mjesec dana skuplji za oko 30 feninga.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -

Kao razlog novom poskupljenju goriva, vlasnici benzinskih pumpi navode ulazne cijene.

Sudeći prema podacima Spoljnotrgovinske komore BiH, za nekih mjesec dana, odnosno u periodu od 15. jula do 17. avgusta, dizel je poskupio za 0,30 KM.

Sada su se cijene benzina i dizela skoro izjednačile, pa je tako danas na jednoj banjalučkoj pumpi dizel koštao 2,77 KM, a ista cijena bila je i u Prijedoru, dok je u Bijeljini ipak bio nešto jeftiniji, te košta 2,69 KM.

U Bijeljini je ipak ista cijena benzina i dizela, dok je u Prijedoru dizel skuplji za dva feninga od benzina, no u Banjaluci je benzin još skuplji za šest feninga.

Milovan Bajić, direktor „Krajinapetrola“ Banjaluka potbrdio je da je dizel poskupio danas, pišu Nezavisne.

„Došlo je do poskupljenja dizela, i to za nekih pet-šest feninga. Razlog ovog poskupljenja su nove ulazne cijene“, rekao je Bajić.

Upoređujući trenutne cijene i one od prije mjesec dana, može se vidjeti da je, prema podacima Spoljnotrgovinske komore BiH, prije mjesec dana, odnosno 15. jula, cijena dizela iznosila u prosjeku 2,46 KM.

Za samo 20 dana, odnosno 5. avgusta, dizel je koštao u prosjeku 2,66 KM, što je za 20 feninga skuplje.

I u Federaciji BiH cijene dizela na benzinskim pumpama ponovo su porasle, pa je tako krajem jula benzin koštao 2,65 KM po litru, a dizel 2,61 KM, dok je on sada skuplji za 10 feninga.

Tako je od danas cijena dizela u Sarajevu u prosjeku oko 2,71 KM, a ista je i cijena i benzina.

Edhem Bečikčić, stručnjak za gorivo kazao je da je činjenica da se cijena nafte na berzi kreće prema gore, jer su, prema njegovim riječima, OPEC i Rusija dogovorili kvote, što je na kraju rezultiralo višom cijenom goriva.

„To može biti objektivno opravdanje za domaće proizvođače, jer su oni 100 odsto ovisni o uvoznoj nafti. No, izjednačenje cijena benzina i dizela je stvar politike. Na Zapadu je logično da je dizel jeftiniji od benzina, ali to kod nas nije slučaj“, pojašnjava Bečikčić.

Dodaje da je razlog ovih poskupljenja svakako i što rafinerija od kojih se dobavlja dizel drži takve cijene.

Kako je istakao, do kraja godine će biti stabilna situacija u energetici, te neće biti drastičnih skokova cijena.

„Ni ovo nije preveliko poskupljenje, ali je, naravno, svaki fening bitan za građane i našu socijalnu strukturu stanovništva, ali ne bi trebalo do kraja godine očekivati veće izmjene cijena“, zaključio je Bečikčić, prenosi Glas Srpske.

BONUS VIDEO:

Objava SKOČILE CIJENE DIZELA Novo poskupljenje goriva u BiH prenesena sa portala Aloonline.ba.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -