Vijesti

Skupštinska većina protiv Stanivukovićevih milionskih zaduženja

BANJALUKA – Administracija gradonačelnika Draška Stanivukovića ostala je bez kredita od 32 miliona KM, čime su planovi prvog čovjeka Banjaluke za rekonstrukciju “Kastela”, postavljanje kaldrme u centru grada i rekonstrukciju toplovodne mreže stavljeni na čekanje. 

FOTO: Aleksandar Čavić/Grad Banjaluka

Naime, gradska administracija je u skupštinsku proceduru uputila dvije odluke o kreditnom zaduženju, ali je plan zapeo već na prvoj stepenici, jer su ova pitanja povučena sa dnevnog reda iduće sjednice Skupštine grada Banjaluka.

To je urađeno na zahtjev skupštinske većine okupljene oko SNSD, na posljednjoj sjednici skupštinskog Kolegijuma.

Na čekanju rekonstrukcija „Kastela“, izgradnja mosta u Docu, sportskog centra na Laušu

Osujećeni plan Gradske uprave je predviđao da kredit od 22 miliona KM bude potrošen za kapitalne investicije, tačnije za osam projekata koje je kao prioritetne, odabrala administracija gradonačelnika Draška Stanivukovića.

Tako je po pet miliona KM bilo planirano za izgradnju multifunkcionalnog sportskog centra Lauš te mosta u naselju Dolac.

Na rekonstrukciju pješačke zone u centru grada u Ulici bana Milosavljevića, trebalo je otići tri miliona, a po dva miliona KM za rekonstrukciju dijela tvrđave “Kastel”, nastavak izgradnje škole u Adi, rekonstrukciju saobraćajnica u centru Banjaluke, te za izgradnju vodovodne i kanalizacione mreže u gradu.

Isti iznos, dva miliona KM bio je predviđen za projekat integrisanog saobraćaja koji obuhvata Gajevu i Srpsku ulicu, Ulicu Bana dr Todora Lazarevića i druge što, između ostalih, predviđa postavljanje kaldrme na ovim lokacijama.

Osim gore navedenih projekata, za izgradnju ljetne pozornice pored Pravnog fakulteta trebalo je biti izdvojeno milion KM.

Grad je planirao da se zaduži na 10 godina uz fiksnu kamatnu stopu do 5,9 odsto ili varijabilnu ne veću od 3,77 odsto plus šestomjesečni EURIBOR.

Druga odluka koja nije dobila “zeleno svjetlo” Kolegijuma se odnosila na kreditno zaduženje grada Banjaluka kod Evropske banke za obnove i razvoj (EBRD) na iznos od 9,7 miliona KM za rekonstrukciju toplovodne mreže.

Grad Banjaluka je i ranije ovo pitanje predlagao Skupštini grada Banjaluka, ali bez uspjeha.

Amidžić: Kredit nije svrsishodan

Govoreći u ime većine u Skupštini grada Banjaluka, odbornik SNSD Srđan Amidžić je rekao da nova zaduženja nisu prihvatljiva niti svrsishodna jer je, između ostalog, završena građevinska sezona.

Predložio je da se pojedini projekti iz kredita za kapitalne investicije “mogu segmentirati” te možda finansirati na drugi način.

To objašnjenje nije bilo prihvatljivo za gradonačelnika Draška Stanivukovića, koji je rekao da je aktuelna Gradska uprava vratila više 30 miliona KM kredita te da “imaju pravo da podignu nove kredite”.

Vratili smo kredite i sada možemo uzimati nove da ulažemo u grad”, kazao je Stanivuković.

Ukupan dug Grada Banjaluka na kraju oktobra iznosio je 104.002.903 KM.

Inače, ovo nije jedini gradonačelnikov prijedlog koji je skupštinska većina skinula sa dnevnnog reda iduće sjednice.

Naime, skinuti su i brojni regulacioni planovi kao i prijedlog za subvencije „Vodovodu“

 

CAPITAL: V. Popović

Objava Skupštinska većina protiv Stanivukovićevih milionskih zaduženja prenijeta sa portala Capital.ba – Informacija je capital.