Vijesti

Slovenija: Novo zaduženje od 1,75 milijardi evra

LJUBLJANA – Izdavanjem dvije obveznice, Slovenija se zadužila za 1,75 milijardi evra, što je njeno prvo zaduženje u 2022. godini, u kojoj država planira da se ukupno zaduži za pet milijardi evra.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -

izvor: Agencije

U prvom izlasku na finansijska tržišta ove godine Slovenija je plasirala četvorogodišnju obveznicu kojom je obezbijedila 1,25 milijardi evra, dok je obveznicom sa dospijećem od 40 godina prikupila 500 miliona evra.

Prikupljena sredstva Slovenija će iskoristiti za finansiranje budžeta i refinansiranje starih kreditnih obaveza.

Interes na finansijskom tržištu za slovenačke obveznice premašio je ponudu, pa je, kako navodi Rojters, potražnja dostigla 6,6 milijardi evra.

Pritom je prinos na četvorogodišnju obveznicu negativan i iznosi 0,241 odsto, za šta iz Ministarstva finansija Slovenije navode da je dokaz efikasnosti i uspješnosti politike slovenačke Vlade.

I prinos na četrdesetogodišnju obveznicu, koji je 1,183 odsto, dokazuje odličan položaj države na tržištima kapitala, naveli su iz Ministarstva finansija.

Konsolidovani bruto dug Slovenije je krajem trećeg kvartala 2021. godine iznosio 40,34 milijarde evra, odnosno 79,6 odsto bruto domaćeg proizvoda. Srna

Objava Slovenija: Novo zaduženje od 1,75 milijardi evra prenijeta sa portala Capital.ba – Informacija je capital.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -