Vijesti

Šokantni detalji pljačkanja naftnog giganta INA-e: Blokirana imovina, ali i 813 miliona kuna

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -

Ministarstvo finansija Hrvatske organizovalo je konferenciju za medije na kojoj su objavljeni detalji o pljački naftnog giganta INA.

Osim ministra finansija Marka Primorca, javnosti su se obratili i šef Ureda za sprečavanje pranja novca Ante Biluš i direktor Porezne uprave Božidar Kutleša koji su pojasnili detalje šokantnog slučaja koji je u mnogo čemu historijski.

“Ovo je specifičan slučaj jer ovo je najveća blokada u historiji rada ovog ureda. Banke su nam poslale obavijest o sumnjivoj transakciji. Naš cilj je da se onemogući korištenje imovinske koristi do koje se došlo kaznenim djelima. Blokirano je 813 miliona kuna u osam poslovnih banaka na 16 računa, u šest otvorenih investicijskih fondova. Blokirane su i nekretnine u vrijednosti 3 miliona eura”, rekao je Biluš.

Kao što je ranije poznato, USKOK je pokrenuo istragu u kojoj su se našli direktor u INA-i Damir Škugor, predsjednik Hrvatske odvjetničke komore (HOK) Josip Šurjak, njegov poslovni partner Goran Husić s kojim je suvlasnik tvrtke OMS Upravljanje, Škugorov otac Dane te predsjednica uprave tvrtke Plinara istočne Slavonije Marija Ratkić.

Šteta za INA-u prelazi milijardu kuna, protuzakonita zarada Damira Škugora i njegova oca Dane Škugora je gotovo pola milijarde kuna, dok je Goran Husić profitirao za preko 90 miliona kuna, a Josip Šurjak za 68.9 miliona kuna.

Iako na konferenciji za medije zvaničnici nisu bili raspoloženi za pitanja novinara te nisu ponudili dodatne podatke, ministar Primorac je izjavio kako mu je drago da je u svim radnjama službi osigurano oduzimanje nelegalno stečenog novca.

“Uvjeren sam da ćemo saznati sve o procesima u INA-i, zasad te informacije nemamo. Svjestan sam da su mediji nestrpljivi, pa i ja sam, ali ne mogu sada govoriti o nekakvim hapšenjima”, rekao je ministar.

Podsjetimo, istražitelji sumnjaju da je Damir Škugor od juna 2020. do 27. augusta 2022., u Zagrebu, Šibeniku i Vinkovcima, kao direktor Plina i energije Industrije nafte i zamjenik predsjednika nadzornog odbora Plinare istočne Slavonije povezao u zajedničko djelovanje ostale osumnjičenike pri čemu su prirodni plin kojim raspolaže INA prodavao po cijenama ispod tržišne cijene.

INA je u konačnici oštećena je za najmanje milijardu kuna, a okrivljenici i okrivljeno društvo su ostvarili nepripadnu imovinsku korist od najmanje 848 miliona kuna, sumnjaju istražitelji.

Otkrivaju i da su osumnjičeni kupovali plin od Ine po 19,5 eura, a prodavali po čak 210 eura. Škugor je, kako se doznaje, na ispitivanju ustvrdio da nije kriv te da je plin prodavan prema poslovnoj politici INA-e.

 

Biznis.ba

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -