Vijesti

Srbija ograničila cijene osnovnih namirnica na 60 dana

BEOGRAD – Cijene osnovnih životnih namirnica u Srbiji biće ograničene, jer je Vlada usvojila izmijenjenu i dopunjenu uredbu o ograničavanju tih cijena, koja će se primjenjivati 60 dana od stupanja na snagu.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -

FOTO: Pixabay

Uredba je donesena sa ciljem dalje zaštite tržišta, odnosno sprečavanja deformacija u formiranju cijena roba izuzetno važnih za snabdijevanje potrošača, naročito siromašnijih socijalnih kategorija.

Kancelarija za saradnju sa medijima Vlade Srbije precizirala je da se ograničenje cijena odnosi na šećer kristal u pakovanju od kilograma, brašno tip T-400 i T-500 u pakovanju do pet kilograma, suncokretovo ulje od litra i svinjski but.

Vlada je usvojila i izmijenjenu Uredbu o ograničenju visine cijena derivata nafte, kojom se prosječna veleprodajna cijena derivata evro dizel i evro premijum BMB 95 na teritoriji Srbije uvećava za po sedam dinara /oko 0,06 evra/.

Donesena je i odluka o privremenom smanjenju iznosa akciza na derivate nafte za 15 odsto od objavljenih usklađenih iznosa na olovni benzin, bezolovni benzin i gasna ulja.

Ta odluka opravdana je aktuelnom situacijom sa cijenom sirove nafte na svjetskom tržištu, kao i tendencijom njenog daljeg rasta, koja negativno utiče na makroekonomsku stabilnost u zemlji.    Srna

Objava Srbija ograničila cijene osnovnih namirnica na 60 dana prenijeta sa portala Capital.ba – Informacija je capital.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -