Vijesti

Srpska prodala obveznice po kamati od 4,5 odsto

BANJALUKA – Republika Srpska se ponovo zadužila. Ovoga puta za 39,12 miliona KM prodajom obveznica na Banjalučkoj berzi po efektivnoj kamatnoj stopi od 4,50 odsto.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -

Foto: Capital

Postignuta cijena veća je nego na ranijim aukcijama (za sedmogodišnje obveznice sredinom juna kamata je bila 3,6) kao posljedica promjene monetarne politike Evropske centralne banke i rasta referentne kamatne stope usljed čega rastu troškovi zaduživanja na tržištu, kao i zahtijevani prinosi na obveznice.

Ministarstvo finansija Republike Srpske prodalo je na aukciji svih 40.000 ponuđenih obveznica nominalne vrijednosti 1.000,00 KM po obveznici.

Ukupna vrijednost pristiglih ponuda za obveznice s rokom dospjeća pet godina bila je 51,6 miliona KM, a ukupna vrijednost prihvaćenih ponuda 39,1 milion KM.

Zbog poskupljenja zaduživanja, Republika Srpska je prije nekoliko dana izmijenila odluku o dugoročnom zaduživanju kojom je kamatu po kojoj može dugoročno da se zaduži na domaćem finansijskom tržištu u ovoj godini povećala sa četiri na šest odsto, dok je za emisiju obveznica na međunarodnim finansijskim tržištima granicu za kamatu podigla sa pet na devet odsto.

Poskupljenje zaduživanja osjetila je i FBiH gdje je u posljednje dvije aukcije u ovom mjesecu bila veća kamatna stopa nego na ranijim aukcijama.

Tako je, obveznice s rokom dospjeća 10 godina FBiH 21. juna prodala po kamatnoj stopi od 1,587 odsto, a već 5. jula zaduženje sedmogodišnjim obveznicama bilo je po kamati od 3,48 odsto. Indikator.ba

Objava Srpska prodala obveznice po kamati od 4,5 odsto prenijeta sa portala Capital.ba – Informacija je capital.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -