Vijesti

Srpska se zadužuje po kamati od 6,1 odsto, a FBiH od 3,8 odsto

BANJALUKA – Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković potvrdio je danas da se Srpska zadužuje po daleko većim kamatnim stopama od Federacije BiH, navodeći da, za razliku od FBiH, kamate u RS diktiraju privatne banke.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -

Foto: Capital.ba

Podsjećamo, Republika Srpska 20. juna na Banjalučkoj berzi planira da se putem petogodišnjih obveznica zaduži 210 miliona KM, a za to zaduženje spremna je da plati kamatu od 6,1 odsto.

Odgovarajući na pitanje narodnog poslanika Igora Crnatka zbog čega RS plaća toliku kamatu, dok se FBiH prije 20-ak dana, takođe, putem obveznica zadužila po kamati od 3,8 odsto, Višković je rekao da su na prostoru RS kamate trenutno takve.

„Tačno je da idemo u emisjiu obveznica od 210 miliona KM i sve radimo po planu koji je usvojila NSRS još u novembru  prošle godine. Kamatna stopa je takva trenutno na prostoru RS i smatramo da je to najniža kamatna stopa koju smo trenutno mogli postići na finansijskom tržištu RS“, rekao je Višković.

Na pitanje zašto je ona znatno veća nego u FBiH, Višković kaže da je FBiH bila malo pametnija i nije dozvolila da sve banke budu privatizovane.

„Ona je napravila i ostavila svoju Razvojnu banku koja diktira kamatne stope u tom entitetu“, rekao je Višković.

CAPITAL: M. Lj.

Objava Srpska se zadužuje po kamati od 6,1 odsto, a FBiH od 3,8 odsto prenijeta sa portala Capital.ba – Informacija je capital.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -