Vijesti

Srpski dinar na kursnoj listi Rusije

MOSKVA – Centralna banka Rusije objavila je da je uvrstila dinar iz Srbije na zvaničnu kursnu listu.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -

izvor: Agencije

Istovremeno na listu je uvršćeno još osam valuta poput dirhama iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, tajlandskog bata, vijetnamskog donga, novozelandskog dolara, gruzijskog larija, indonezijskog rupija, egipatske funte i katarskog rijala.

Zvanične kurseve svih ovih valuta u odnosu na rublju određivaće Banka Rusije.

Narodna banka Srbije uvrstila je rusku rublju na zvaničnu kursnu listu još prije desetak godina.

Za jednu rublju može se dobiti jedan i po dinar. Uprkos dolasku velikog broja Rusa u Srbiju promet u mjenjačnicama ove valute je zanemarljiv ili ga uopšte nema.

“Rusi mijenjaju “jače” valute. Razlog je nesumnjivo pad njene vrijednosti. Nekog prometa na tržištu je i bilo dok je u Srbiji radila ruska Sber banka, ali nakon što su je prodali domaćoj AIK banci promet je stao”, objašnjava jedan mjenjač.

Inače, kurs dinara prema ruskoj rublji na domaćem tržištu formira se na osnovu kursa dinara prema evru, odnosno međuvalutnog odnosa između evra i ruske rublje koji važi na međunarodnom finansijskom tržištu.
Prije desetak godina kada je rublja uvršćena na kursnu listu i kada je bila stabilna, m,esečni promet bio je oko 200.000 – 300.000 rubalja ili oko 5.000 do 7.000 evra.

Rublju su ranije kupovali građani koji rade u Rusiji i turisti, jer im se više isplatilo nego da kupuju dolar, pa da ga posle mijenjaju.

Objava Srpski dinar na kursnoj listi Rusije prenijeta sa portala Capital.ba – Informacija je capital.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -