Vijesti

Stečajna upravnica Bobar banke odbila ponudu Zore Vidović

BIJELJINA – Stečajna upravnica Bobar banke Dušanka Novaković predložila je Odboru povjerilaca da odbije ponudu Ministarstva finansja Republike Srpske za kupovinu akcija te banke u Centralnom registru hartija od vrijednosti (CRHOV).

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -

Foto: Glas Srpske

U ponudi koju je Ministarstvo finansija po drugi put uputilo Bobar banci navedeno je Srpska zainteresovana za otkup 1.640 akcija banke u CRHOV, imajući u vidu da dosadašnje dividende koje je banka dobila po osnovu vlasništva nisu materijalno značajne za stečajnu masu.

Međutim, stečajna upravnica Dušanka Novaković je bila drugačijeg mišljenja te je Odboru povjerilaca predložila da odbije ponudu ministarstva na čijem se čelu nalazi Zora Vidović.

„Tačno je da banka ima pomenuti broj akcija kod Centralnog registra hartija od vrijednosti, a da se na godišnjem nivou isplati oko 4.000 KM dividende. Imajući u vidu da taj iznos nije bez značaja, a da CRHOV predstavlja bonitetnu instituciju i da će se akcije u svakom trenutku moći prodati, stečajni upravnik zaključuje da se u ovom trenutku akcije ne bi trebale prodavati te da bi se taj posao trebao obaviti u završnoj fazi stečaja, navela je u obrazloženju prijedloga odluke Dušanka Novaković.

Konačnu riječ, ipak, će dati Odbor povjerilaca koji će ovu odluku razmatrati na sjednici zakazanoj za 4. oktobar.

Srpska je i ranije bila zainteresovana za ove akcije s ciljem povećanja svog vlasništva u Centralnom registru, međutim to nije realizovano.

Republika Srpska je najveći akcionar CRHOV sa 33,5 odsto akcija, a zatim slijede banke sa 31 odsto, Banjalučka berza sa 24,5 odsto i brokersko-dilerska društva sa 11 odsto.

CAPITAL: M. Lj.   

Objava Stečajna upravnica Bobar banke odbila ponudu Zore Vidović prenijeta sa portala Capital.ba – Informacija je capital.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -