Vijesti

Šteta: Ne objavljujemo ugovore, jer štitimo građane

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -

Ministar saobraćaja Kantona Sarajevo Adnan Šteta danas je održao konferenciju za medije zbog projekata finansiranih od EBRD-a, sa posebnim naglaskom na projekt rekonstrukcije tramvajske pruge. Na konferenciji je naglašeno da tajni ugovori sa EBRD-om i izvođačem radova ne postoje, nego su tako predstavljeni u javnosti.

– Ugovore o zajmu potpisuje država Bosna i Hercegovina, a ugovore sa izvođačima radova potpisuje korisnik, u ovom slučaju Ministarstvo saobraćaja. Tako je sa svakim projektom. Svi od njih se provode prema pravilima i procedurama EBRD-a, putem čijeg portala se provodi javna nabavka za svaki od njih, ali i po zakonskim okvirima međunarodnih ugovora i naše države. Nije ovo nikakav poseban slučaj, ista praksa primjenjuje se u svakom kantonu, cijeloj državi, ali i svuda u svijetu. Javnosti smo, za projekt rekonstrukcije tramvajske pruge, dali informacije koje smo mogli u skladu sa zakonima i pravilima, poput rezultata javne nabavke, vrijednosti ugovora, svih informacija koje se tiču praćenja postupka – istakao je ministar Šteta.

Naglasio je da bi, dostavljanje pojedinosti iz ponuda ostalih izvođača ili cjelokupnog ugovora, dovelo do toga da država bude ugrožena, zbog povreda principa povjerljivosti.

– Na ovaj način štitimo državu BiH i građane, radeći po zakonima i pravilima. Razumijem da se, shodno Zakonu o slobodi pristupa informacijama, trebaju dostaviti informacije, kako smo i uradili. Međutim, javnost treba da zna da postoje i ograničenja i posebni režimi ukoliko se javne nabavke provode po međunarodnim propisima, kao što je ovaj, tako da su i BiH i svi njeni nivoi vlasti dužni poštivati međunarodne standarde koje propisuju takve međunarodne institucije, kao i zakonske regulative BiH i ugovornu stranu nekog ugovornog odnosa – dodao je ministar Šteta.

Svi ugovori EBRD-a u BiH imaju jednak status, kriterij za izbor najboljeg ponuđača je bio najniža cjenovna ponuda, a konzorcij dvije kineske kompanije su dostavile svu potrebnu dokumentaciju, koja je tenderom EBRD-a tražena.

– Preuzeo sam izuzetno odgovornu funkciju, ponašam se u skladu s tim. Mi nastavljamo raditi, u skladu sa zakonima i pravilima. Bit će teško to prihvatiti, posebno onima koji nisu navikli na takav rad, a koji svakodnevno pokušavaju osporiti svaki, pa i najmanji pokušaj da ovdje konačno nešto krene na bolje, nakon toliko godina – naglasio je ministar Šteta, saopćila je Služba za protokol i press KS.

Građanima Kantona Sarajevo poručio je da će interes svih građana i dalje biti u fokusu djelovanja tog ministarstva.

Biznis.ba / FENA

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -