Vijesti

Stiže pomoć građanima BiH iz Evropske unije: Ko može dobiti 600 maraka

Sredstva će biti raspoređena između Federacije BiH – 66 posto, RS – 33 posto i Brčko Distrikta – jedan posto.

U ovoj godini 50 miliona eura bit će usmjereno prema 165.000 domaćinstava koja se nalaze u stanju socijalne potrebe.

Ranije je saopšteno da svako domaćinstvo može dobiti maksimalno 600 KM pomoći.

Pitanje ko može dobiti pomoć uređuje 14 zakona o socijalnoj zaštiti koji su doneseni na nivou entiteta, Brčko Distrikta i deset kantona. To su lex specialis zakoni koji jasno definišu pojam socijalne potrebe, poput Zakona o borcima, Zakona o civilnim žrtvama rata.

Prema ovim zakonima, pojam o najugroženijim kategorijama društva obuhvata starije osobe od 65 godina, domaćinstva s više od dvoje djece, mlade od 15 do 25 godina bez obrazovanja, osobe sa invaliditetom, raseljena lica i, posebno, Rome.

Ostatak novčanog transfera u visini od 21 milion eura trebao bi biti utrošen na opremanje malih i srednjih poduzeća, ali i privatnih stanova i kuća opremom koja će osigurati njihovu energetsku održivost.

Da će novac biti doznačen u BiH, potvrdila je prilikom svog posjeta BiH krajem prošle godine predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen.

Portal Radiosarajevo.ba ranije je pisao o razlozima zašto novac nije pristigao u BiH, a naš izvor iz Europske unije je tada kazao da BiH treba potpisati Sporazum o finansiranju.

Sporazum je potpisalo Vijeće ministara BiH, a to mora uraditi i Predsjedništvo kao i DEI.

Građani Bosne i Hercegovine žive na rubu egzistencije, poskupljenja su svakodnevna, a povećanja plata i penzija – mizerna.

Sindikalna potrošačka korpa koju je Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine izračunao za mart ove godine iznosi 2.892 KM. Potrošačka korpa je u kontradiktornosti i sa osobama koje su zaposlene jer u FBiH prosječna neto plata iznosi 1.208 KM.

Najniža penzija isplaćena za mart iznosila je 495,12 KM, zajamčena 590,90 KM, dok je najviša penzija 2.415,85 KM, piše Radiosarajevo.ba.

(Haber.ba)