Vijesti

Stopa inflacije u eurozoni dostigla novi rekord – 8,6 posto

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -

Inflacija u zemljama koje koriste euro kao valutu u petak je dostigla još jednu rekordnu cifru, podstaknuta golemim poskupljenjem troškova energenata djelimično izazvanim ruskim ratom u Ukrajini.

Stopa inflacije u 19-članoj eurozoni dostigla je rekordnih 8,6 posto u junu, sudeći po posljednjim ciframa koje je obavila u petak statistička agencija Evropske unije, Eurostat. Inflacija je na najvišem nivou otkako su se ti podaci počeli bilježe za euro 1997. godine.

Cijene energenata buknule su za 41,9 posto, dok su cijene hrane, alkohola i duhana porasle za 8,9 posto, obje kategorije brže su poskupile nego što je registrovano u proteklom mjesecu.

Cijene energenata porasle su dok se globalna ekonomija opravlja od posljedica pandemije, i ruska invazija na Ukrajinu samo je pogoršala situaciju.

Čelnici Evropske unije usuglasili su se da zabrane uvoz većine ruskih roba do kraja godine jer 27-člani blok želi da kazni Moskvu i smanji svoje oslanjanje na ruske energente, ali to samo pojačava finansijske probleme za prosječne građane dok računi za energente i cijene goriva divljaju, prenosi AP.

Biznis.ba / FENA

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -