Vijesti

STRUČNJACI SAVJETUJU KOJA JE VALUTA NAJBOLJA ZA ŠTEDNJU U VREMENU KRIZE

[ad_1]

Polovinom jula euro i dolar izjednačili su se po prvi put poslije 20 godina, nedavno je, prvi put u historiji, dolar vrijedio više. Sada jedan euro iznosi 0,99 USD.

Ovakave oscilacije navele su građane na razmišljanje da li je dolar prava valuta za štednju, da li je sada manje rizična od eura, ali profesor Beogradske bankarske akademije Zoran Grubišić za portal Nova.rs objašnjava da ne postoji “jedna prava” valuta za štednju – sve zavisi od vaših mogućnosti, ali postoje one koje će umanjiti šanse da novac izgubite.

Već ustaljeno mišljenje ekonomista još jednom je potvrdio i sagovornik – švicarski franak je valuta koja nosi najmanji rizik od gubitka.

  • Najmanje rizika kada je štednja u pitanju nosi švicarski franak. To je jedna od najsigurnijih valuta na svijetu, inlfacija je tamo niska, a niske su i kamatne stope. Zbog tih različitih faktora treba imati na umu franke ukoliko razmišljate o štednji”, kaže Grubišić.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa ‘GLEDAJ Hayat‘ na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.



Hayat.ba