Vijesti

SUMORNA BUDUĆNOST STOJI PRED EVROM Ruski gas i američka privreda diktiraju pad valute Evrozone

Evro je ove sedmice nastavio pad u odnosu na dolar, te je pao na najniži nivo u posljednjih 20 godina i približio se paritetu sa dolarom, trgujući i ispod 1.02 dolara za 1 evro.

U srijedu naveče evrom se trgovalo 1.0165 dolara, prije nego se u četvrtak ujutro oporavio na malo više od 1.02 dolara.

Zajednička valuta Evrozone je u konstantnom padu jer su se povećali strahovi od moguće recesije zbog energetske nesigurnosti i prijetnje da Rusija dodatno ograniči isporuke gasa u Evropsku uniju.

Izgledi ekonomskog usporavanja u Evropi bacaju sumnju da li će Evropska centralna banka moći dovoljno pooštriti monetarnu politiku da ograniči rekordnu inflaciju.

„DeutscheBank“ je istakla da su problemi Evrope veći od moguće nestašice gasa istakavši francuske probleme sa proizvodnjom električne energije.

Ekonomski analitičar Džordž Saravelos sugerisao je da bi pad mogao biti i još ekstremniji jer američka privreda ulazi u tehničku recesiju što će dodatno produbiti pritisak na razmjenu evra i dolara.

BONUS VIDEO:

Objava SUMORNA BUDUĆNOST STOJI PRED EVROM Ruski gas i američka privreda diktiraju pad valute Evrozone prenesena sa portala Aloonline.ba.