Vijesti

SUSJEDI PRELAZE NA EURO 1. JANUARA 2023. GODINE

Potpredsjednik Vlade i ministar finansija Hrvatske Zdravko Marić u petak je u Rovinju izjavio da je zakon o euru u fazi izrade.

Njegov bi nacrt trebalo da bude objavljen sredinom januara dok se njegovo donošenje očekuje u aprilu iduće godine.

Uz taj zakon bit će potrebno promijeniti 46 zakonskih i više od 70 podzakonskih akata prije samog uvođenja eura, rekao je Marić na konferenciji “Hrvatska kao dio eurozone”, koja se održava u Rovinju u organizaciji Večernjeg lista i Istarske županije.

Vlada je 1. januar 2023. godine odredila kao datum kada bi Hrvatska trebalo da bude spremna za ulazak u eurozonu, a objava formalne odluke o ulasku Hrvatske u eurozonu očekuje se sredinom iduće godine.

  • Od tog trenutka Hrvatska praktično ulazi u završnu fazu i sav ovaj posao koji radimo moramo još da ubrzamo jer je puno posla pred nama – rekao je Marić, podsjećajući da će biti potrebno povući gotovo milijardu i sto miliona komada kovanica kuna i 500 miliona novčanica kuna te obaviti presnabdijevanje banaka, pošte, Fine i preduzetnika novčanicama i kovanicama eura.
Ilustracija

Predstoji veliko prilagođavanje u finansijskom sektoru, te sve zajedno ima zajednički naziv, a to su “informisanje i zaštita potrošača kao integralni princip celog procesa koji vodimo”, prenosi T portal.

Prema njegovim riječima, od avgusta iduće godine će, kroz zakon o euru, biti regulisana obaveza dvojnog iskazivanja cijena, što je jedan od načina da se ublaže pritisci na inflaciju.

  • Prvog januara 2023. preko noći prebacujemo se na euro i još dvije nedjelje će trajati dualni opticaj, građani će moći da plaćaju u kunama, a nakon toga samo u eurima. Razdoblje dualnog iskazivanja cijena trajaće minimalno godinu dana –  istakao je ministar Marić. Ponovio je da se otvoreno treba raspravljati o važnoj temi ulaska u eurozonu.

Hayat.ba