Vijesti

Sve spremno za otvaranje 49. Sajma šljive u Gradačcu

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -

Međunarodni sajam poljoprivrede i prehrambene industrije – Sajam šljive održat će se od 24. do 27. augusta u Gradačcu gdje će se predstaviti oko 300 izlagača iz Hrvatske, Srbije, Crne Gore,Turske i Bosne i Hercegovine.

To je prilika za poljoprivredne proizvođače i prerađivače hrane i pića da predstave prednosti i dostignuća u ovoj privrednoj grani.

Također, cilj sajma je promocija i bolje povezivanje poduzetništva Tuzlanskog kanona i BiH, privrednih subjekata u regionu te jačanje turizma i turističke ponude. Sajam šljive će ponuditi brojne podsajamske sadržaje kao što su 5. Međunarodni sajam pčelarstva, “Gastro avlija na Hazni” ali i niz stručnih i naučnih skupova.

– Gradačački sajam poljoprivrede i prehrambene industrije je prepoznatljiv po strčno-naučnom savjetovanju na šta smo posebno ponosni. Smatramo da je uloga struke od velikog značaja za razvoj sajma na čemu smo posebno zahvalni Poljoprivredno-prehrambenom fakultetu Univerziteta u Sarajevu. Treba istaći i dodjelu sajamskih medalja za kvalitet izloženih proizvoda, kao i bogat kulturno-zabavni program za plave noći u Gradačcu – rekao je Ensar Mešanović, voditelj Turističkog ureda Turističke zajednice grada Gradačca.

Očekuje se i dolazak brojnih zvaničnika iz BiH i regiona, a 49. Međunarodni sajam poljoprivrede i prehrambene industrije – Sajam šljive će, prema najavama organizatora, otvorit će premijer Federacije BiH Fadil Novalić.

Edis Dervišagić, gradonačelnik Gradačca, Fadil Novalić, premijer Federacije BiH, Stjepan Mesić, bivši predsjednik Republike Hrvatske i Adnan Delić, ministar privrede Kantona Sarajevo će zajednički presjeći vrpcu i otvoriti sajamske prostore Sajma šljive 2022. godine.

Partner 49. Sajma šljive je Grad Gradačac. Pokrovitelji su su: Vlada Tuzlanskog kantona – Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva te Ministarstvo trgovine, saobraćaja i turizma, Vlada Kantona Sarajevo – Ministartsvo privrede, Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumartva. Sponzori 49. međunarodnog sajma poljoprivrede i prehrambene industrije su: Lactalis BH, Agroklub i Turistička zajednica TK.

Medijski promotori su: RTV TK, FENA, Radio Gradačac i Radio Kameleon.

Sajam će se održavati u sportskoj dvorani u Gradačcu, a ulaznice za posjetioce koštat će simboličnih 2 KM, najavljeno je iz Službe za informisanje “Sajam šljive 2022”.

Biznis.ba / FENA

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -