Vijesti

Svjetska tržišta: Vlada nesigurnost

NEW YORK – Na svjetskim se berzama prošle sedmice trgovalo nesigurno jer bi američka centralna banka mogla još jednom do kraja godine povećati kamatne stope i zadržati ih na povišenim nivoima duže nego što se očekivalo.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -

FOTO: Pixabay

Na Wall Streetu je Dow Jones prošloga tjedna oslabio 0,3 odsto, na 33.407 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,5 odsto, na 4.308 bodova, a Nasdaq indeks 1,6 odsto, na 13.431 bod.

Na svjetskim se berzama trguje nesigurno već dvije sedmice, od kada su čelnici američke centralne banke poručili da bi kamatne stope do kraja godine mogle dodatno porasti i da bi se mogle zadržati na povišenim nivoima duže nego što se očekivalo.

Zbog toga se prinosi na američke 10-godišnje državne obveznice kreću na najvišim nivoima u 16 godina, što loše utieče na tržište dionica.

Zbog toga je polovicinom sedmiceS&P 500 indeks pao na najniži nivo od 1. juna, a Dow Jones i Nasdaq od kraja maja.

„Većina investitora donedavno je zamišljala scenario da će Fed uskoro morati smanjiti kamate i da ćemo se vratiti u okruženje sa povoljnim kamatnim stopama. No, sada je najizgledniji drugačiji scenario – povišene kamate, i to na duži period”, objašnjava Rick Meckler, partner u tvrtki Cherry Lane Investments.

No, u petak su S&P 500 i Nasdaq indeks nadoknadili gubitke od početka sedmice i sedmicu završili u ‘plusu’, što se ponajviše zahvaljuje snažnom rastu cijena dionica nekoliko tehnoloških divova, nakon pada prethodnih dana.

Uz to, u petak je objavljeno da je u SAD-u u septembru broj zaposlenih povećan za 336.000, gotovo dvostruko više nego što su analitičari u anketi Reutersa očekivali.

To pokazuje da američka ekonomija  i dalje stabilno raste, no sa druge strane, ulagači se plaše da bi se zbog toga inflacija mogla zadržati na povišenim nivoima duže nego što se očekivalo.

No, ulagače je ponešto ohrabrio podatak da je prosječna plata po satu porasla za 0,2 posto u odnosu na avgustu, dok je u odnosu na septembar prošle godine bila veća za 4,2 posto. To predstavlja blago usporavanje rasta plata.

A na evropskim su berzama cijene dionica pale treći tjedan zaredom. Londonski FTSE indeks skliznuo je 1,5 odsto, na 7.494 boda, dok je frankfurtski DAX pao 1,1 odsto, na 15.229 bodova, a pariški CAC 1 odsto, na 7.060 bodova.SEEbiz

Objava Svjetska tržišta: Vlada nesigurnost prenijeta sa portala Capital.ba – Informacija je capital.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -